Мъжете в България се реализират по-лесно на високи позиции в сравнение с жените


Мъжете в България се реализират по-лесно на високи позиции в сравнение с жените
Снимка: iStock

3816

Половината българи смятат, че жените и мъжете не са равнопоставени в професионално отношение, като под равнопоставеност 27% разбират равни права, 19% – равни възможности за развитие и реализация на пазара на труда, и също толкова – липса на дискриминация, 16% поставят като критерий равното заплащане, а 14% – равните задължения и отговорности.

Това показват данните от националното проучване, извършено от агенция „Тренд“.

Основните резултати от него бяха представени на среща с медии по повод 10-годишнината на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ). Организацията вече обединява над 220 корпоративни, индивидуални и асоциирани членове, сред които попадат голяма част от водещите компании в страната, ръководени от жени. Според последните данни на СЖББ оборотите на компаниите, членове на организацията, формират около 15% от годишния БВП на страната.

Футбол, баскетбол, голф: Къде е най-високоплатеният спортист?

„Присъствието на жените в бизнеса е не само полезно, то е необходимо. Жените внасят уникални умения, перспективи и опит на работното място. Умения, които могат да помогнат на бизнесите да успеят в днешната изключително предизвикателна и променлива среда“, посочи Цветанка Минчева, председател на УС на СЖББ и главен изпълнителен директор на „УниКредит Булбанк“. Според нея една от най-важните причини за това е разнообразието. „Представянето на различните гледни точки и като цяло представянето на всички разнообразни форми на обществото – пол, етнически произход, възраст, културни и други различия, спомага за по–добър процес на взимане на решения и разрешаване на проблеми. Когато жените са част от масата за взимане на решения, те носят със себе си гледни точки, нови идеи и иновативни решения, които помагат на бизнесите да намират решения извън рамките, както и да взимат по–информирани решения. Друга причина за присъствието на жените е чистата бизнес причина или икономическата изгода. Жените представляват огромна част от работната сила и много проучвания на големите консултантски компании показват ефекта от това включване“, обясни тя и напомни, че през миналата година СЖББ, с подкрепата на Европейската инвестиционна банка, организира и връчи първите в страната Национални награди за вдъхновяващи постижения за разнообразие, равнопоставеност и приобщаване.

Сред резултатите от националното проучване на СЖББ, представено от Евелина Славкова от агенция „Тренд“, прави впечатление още, че мнозинството българи са съгласни, че мъжете в страната се реализират по-лесно на високи позиции в сравнение с жените (64% от всички анкетирани) и че жените са по-слабо оценени спрямо мъжете (54% от запитаните). Също така половината от българите смятат, че като цяло жените правят кариера по-трудно.

„Като основен проблем за професионалната реализация на дамите запитаните в нашето проучване посочват семейните задължения и тези, свързани с отглеждането на деца, както и липсата на достъп до пазара на труда и на желание и активност за постигане на реализацията“, обясни Евелина Славкова. Едновременно с това обаче 65% от анкетираните смятат, че в България домакинските задължения са разделени поравно между мъжете и жените.

В панелната дискусия по темата участие взеха и двама от съоснователите на СЖББ – д-р инж. Боряна Манолова, член на УС на СЖББ и главен изпълнителен директор на Siemens за България, Северна Македония и Украйна, и Максим Майер, управител на „БГЛОБАЛ МЕДИА“ ЕООД.

„Когато преди 10 години дадохме началото на Съвета на жените в бизнеса в България, знаехме, че се захващаме с амбициозна задача – да допринесем за постигане на истинска равнопоставеност в обществото ни и да насърчим професионалното развитие на дамите у нас. Още тогава бяхме наясно, че това не е обикновен проект с начало и край, а дългосрочна мисия и кауза, която ще изисква много упорита работа, посветеност и отдаденост“, разкри д-р инж. Боряна Манолова.

„В периода от създаването на СЖББ досега за мен се случиха три значими промени. На първо място, вече много повече се говори за ролята на жената на работното място по конструктивен начин. На второ – СЖББ от прохождаща организация стана двигател на значими инициативи, и на трето – членовете на СЖББ имаха впечатляващо развитие“, каза Максим Майер. Той определи участието си в създаването на СЖББ като „една от най-хубавите идеи, в които съм бил замесен“.

 

 

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички