Полезните продукти могат да бъдат опасни


Полезните продукти могат да бъдат опасни
Снимка: iStock/Guliver

4967

Хранителните продукти, които се считат за полезни, могат да бъдат и вредни, заяви диетологът Елена Соломатина пред "Вечерна Москва".

Тя даде като пример алергията към млякото. Има такова заболяване като непоносимост към лактоза. Тя може да бъде както наследствена, така и придобита.

Киселото мляко се явява здравословен продукт, който подобрява храносмилането. Лактозата, която съдържа, е преработена, така че се усвоява добре. То обаче често съдържа консерванти и оцветители, а лактобацилите нерядко са мъртви. Затова такова кисело мляко не е полезно.

Месото, както припомня Соломатина, съдържа витамин В12 – той е необходим за кръвообращението и нормалното функциониране на нервната система. Желязото е от съществено значение за нормалния обмен на веществата и дишането на тъканите. Честата консумация на месо обаче увеличава риска от рак на червата поради факта, че отнема много време за преработка и не се усвоява напълно, а токсините увреждат червата.

Рибите, богати на омега-3, също могат да бъдат вредни: сьомгата или пъстървата, които се отглеждат в изкуствени ферми, се хранят с комбинирани фуражи, както и антибиотици за предотвратяване на заболявания. Затова има малко ценни омега-3 мастни киселини в такива риби. Рибата тон, която натрупва живак, също може да бъде опасна. Сладководните риби могат да съдържат хелминти (паразитни червеи). Ако не са сготвени добре, тогава има опасност паразитите да проникнат в човешкото тяло.

Овесените ядки съдържат хитинова киселина, която премахва желязото и калция.

За консервиране на плодове и зеленчуци се използват фунгициди, които отслабват имунната система и също могат да причинят рак и алергии. Ако се съхраняват дълго време, в тях са останали малко витамини.

Соковете пък съдържат много захар, а медът повишава нивата на кръвната захар.

Морковите, цвеклото, репичките и други кореноплодни зеленчуци могат да натрупат азотна киселина и нитрати, които се превръщат в канцерогенни нитрити.

Твърде много зелени продукти може да доведе до възпаление поради органичните киселини. Трябва да внимавате и с шоколада с ядки – те могат да съдържат гъбички, които причиняват цироза на черния дроб.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички