Празник за милиарди: Хелоуин тази година ще струва рекордно много на американците


Празник за милиарди: Хелоуин тази година ще струва рекордно много на американците
Снимка: maskata-shop.com

5660

Отвъд океана тази година празнуват без ограничения, точно както в годината преди пандемията. Този път обаче са принудени да похарчат повече, тъй като инфлацията дава своето отражение, като само сладкишите там са се увеличили с 13%.

Своите цени са повишили и маскарадните костюми, гримовете и декорациите за дома. Така според данните от проучване на Националната федерация на търговците на дребно в САЩ тази година празникът в САЩ ще струва рекордните 10,6 млрд. долара, или около с половин милион щатски долара повече спрямо 2021 г.

От данните се вижда, че тази година Хелоуин е толкова шумен, колкото и в последната година преди пандемията. За страшни костюми, лакомства и украса домакинствата са заделили средно по 102,74 долара. А двигател на индустрията за милиарди вече не са само децата. Оказва се, че най-много за костюми харчат родените между 1980 г. и 2000 г. Така празникът за Хелоуин е една добра финансова инжекция за търговците зад океана и то по-малко от два месеца преди голямото харчене преди Коледа. Цената на бонбоните за Хелоуин в САЩ скача с над 30%

Съвременното отбелязване на Хелоуин в САЩ и Канада датира от началото на ХХ век, но традицията деца да обикалят от врата на врата в търсене на лакомства, всъщност присъства в много части на света, като един европейски обичай е широко признат като предшественик на северноамериканския празник, пише Statista.

Още през Средновековието жителите на Британските острови се обличат за празниците и обикалят домовете и изпълняват различни номера, за да получат награда под формата на храна и напитки. Традицията е съхранена и досега в Шотландия и Ирландия под името guising (маскиране – бел. ред.), където децата се обличат в интересни костюми.

Освен това произходът на Хелоуин, празнуван на 31 октомври, се свързва и с келтските традиции, в частност с фестивала Самайн (Сауин), с който се отбелязва началото на зимата и времето, когато феите и духовете трябва да бъдат успокоени.

Подобно на редица християнски празници, Денят на Вси светии и навечерието му съвпадат с езически фестивал в Португалия, където в първия ден от ноември децата събират лакомства. Денят на Вси светии също има важно значение в Мексико (празнува се като Ден на мъртвите), но традициите относно Хелоуин в САЩ са възприети, най-ярко в северните и централните части на страната, където обичаят се нарича калаверита (малък череп) заради захарните черепи, които се подаравят за фестивала. На Хелоуин сенките на починалите навестяват света на живите

Страшните костюми и пакостите обаче далеч не са обвързани само с една дата – скандинавските деца се обличат така около Великден, докато тези в Северна Германия и Южна Дания избират Нова година за търсене на лакомства. В Южна Германия, Австрия, Швейцария, Нидерландия и Фландрия, Белгия лакомствата се раздават срещу песни, които децата изпълняват на 11 ноември (Мартиновден).

Обикалянето за сладки е популярно и при децата в Централна Азия, където тази традиция е характерна за празника Рамадан.

България също не прави изключение, където подобна практика има при коледуването, което се прави от полунощ до изгрев слънце на Бъдни вечер. Коледарите изпълняват разнообразни песни, пословици и гатанки. За или против празнуването на Хелоуин в България?

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Коя е по-добрата опция - да направите сами или за закупите готова маска за Хелоуин

Ето колко ще ни струва маскирането за Хелоуин тази година

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички