Превърнете притеснението в свой съюзник


Превърнете притеснението в свой съюзник
Снимка: Thinkstock

5685

Всеки от нас изпитва страх не само в личния, а и в професионалния си живот. Тревожим се, че няма да се справим с дадена задача, че някой ще ни измести или пък че трябва да се изказваме пред публика. Умението за преодоляване на страха и притеснението обаче е едно от най-характерните за успелите и способни хора. Изданието Business Insider предлага няколко техники за овладяването му:

1. Приемайте страха като нещо нормално

Някои неща, като публични изяви пред аудитория, среща с началството или необходимостта от вземане на важно решение могат да ви докарат хладни тръпки под гърби или „присвиване под лъжичката". Но страхът не трябва да ви пречи. Гледайте на събитията, които ви плашат като на нещо неизбежно, като на част от ежедневието– и ще видите как лека-полека страхът губи власт над вас.

2. Тревожността има и положителна страна

Всепоглъщащото чувство на страх е съсипващо, може да сломи всеки. Но изследвания показват, че повечето хора имат т. нар. зона на най-добро възприятие, благодарение на която тревогата става източник на енергия и мотивация, а не на стрес. Така че, постарайте се да откриете положителните страни на тревогата и я използвайте като източник на мотивация за действие и успешно представяне.

3. Ядът може да бъде полезен

Ядът по принцип е лошо чувство. Но в този случай може да се превърне в полезна алтернатива на страха. Разгневените не се боят да вземат смели решения. По-силната емоция помага да се преодолее страха и да се направи важна крачка напред.

4. Няма нищо фатално

Кой е най-лошият сценарий в дадена ситуация, която ви плаши и напряга? А каква е вероятността, че именно той ще се сбъдне? Най-често, дори и при негативно развитие на събитията, няма да настъпи катастрофа. Осъзнаването на факта, че тревогите са само в мислите ни и нямат реални основания, са отличен начин да се овладее чувството на страх. За щастие, много малко са нещата, които могат да предизвикат края на света и при повечето от тях може да се намери помощ и да се избегне най-лошото.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички