Продадоха първо издание на "Хобит" от Дж. Р. Р. Толкин за над 10 000 лири


Продадоха първо издание на "Хобит" от Дж. Р. Р. Толкин за над 10 000 лири
Снимка: iStock

1602

Първо издание на романа „Хобит“ от Дж. Р. Р. Толкин беше продадено за над 10 000 британски лири, след като беше открито случайно в магазин за дарени стоки в Шотландия, предаде ДПА.

Ценният екземпляр на известната книга, която разказва за приключенията на Билбо Бегинс, е намерен от управител на магазин на благотворителната организация за ракови изследвания Cancer Research в Дънди. Въпреки че ценовият модел на магазина е да продава стоки за 5 или по-малко британски лири, книгата е обявена за продажба в eBay. По-късно достига цена от 10 099, 50 британски лири.

Книгата е един от едва 1500-те екземпляра, издадени в оригиналния тираж през 1937 г. и съдържа черно-бели илюстрации от самия Толкин.

Мениджърът на магазина Адам Карсли, който открива книгата, първоначално е смятал, че „добре поддържаният“ екземпляр „не може да бъде продаден в магазина заради възрастта си“.

Карсли е бил в магазина в Дънди малко преди откриването му, за да помогне в обучението на новите мениджъри и в организирането на складовите наличности – включително стотици книги в задната част на магазина, когато е попаднал на „Хобит“.

„Отворих първата страница, за да видя, че това е първо издание, и си помислих, че може би си заслужава да я изпратя на екипа ни за eBay. Първоначално си помислих, че ако имаме късмет, ще получим 500 британски лири, затова не можах да повярвам, когато няколко месеца по-късно чух, че е продадена за над 10 000 британски лири“, споделя той.

„Доколкото ми е известно, това е един от най-ценните предмети, дарени на един от нашите магазини. Определено това е най-високата цена, постигната на нашия сайт eBay за един предмет. Подобни дарения помагат за финансирането на животоспасяващи изследвания в цяла Великобритания“, добави Карсли.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Продадоха последния портрет на Густав Климт за рекордна сума

Продадоха първо поколение iPhone за 100 пъти по-висока цена от оригиналната

4 неща, които е по-добре да купувате втора употреба

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички