Продадоха за рекордна сума бутилка от най-търсеното уиски в света


Продадоха за рекордна сума бутилка от най-търсеното уиски в света
Снимка: Getty Images

10271

Бутилка от „най-търсеното шотландско уиски“ в света беше продадена за над 2,7 млн. долара на търг на Sotheby’s в Лондон, предава CNN.

Macallan 1926 е една от 40-те бутилки, пълни с отлежавало в бъчви уиски в продължение на 60 години, което я прави най-старата реколта Macallan, произвеждана някога, според аукционната къща.

От Sotheby's очакваха да я продадат за сума между 934 274 и 1,4 млн. долара, но цената ѝ достигна колосалните 2 724 967 долара. Това е нов рекорд за бутилка алкохол, продадена на търг, посочват от аукционната къща за АФП.

Преди продажбата ръководителят на Sotheby's Джони Фаул заявява пред АФП, че е опитал малка проба. „Вкусих малка капка – малка капка – от това. Много е богато, има много сушени плодове, както можете да очаквате, много подправки и дървесина“, описа вкусът той, наричайки уискито „невероятно“, което не трябва да се приема леко.

 

 

От 40-те бутилки, напълнени през 1986 г., нито една не се продава, а част от тях са предложени като комплимент на най-добрите клиенти на The Macallan.

През 2019 г. Sotheby’s продава бутилка The Macallan 1926 от версията Fine and Rare за 1,9 млн. долара. Тази цена по онова време я превръща в най-скъпата бутилка спиртна напитка, продавана някога на търг.

Продадената на търг в събота бутилка е била една от 12-те с етикет, проектиран от италианския художник Валерио Адами. За тях се смята, че са били унищожени по време на земетресението в Япония през 2011 г. Тя е първата, преминала през възстановяване в дестилерията Macallan.

Други 12 са етикетирани от поп изпълнителя сър Питър Блейк, докато останалите две са пуснати без етикет. От неетикетираните, едната е ръчно рисувана от ирландския художник Майкъл Дилън и стана първата бутилка уиски, надхвърлила 1,2 млн. долара, когато беше продадена през 2018 г. за 1,5 млн. долара, заяви аукционната къща на своя уебсайт.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Задават се трудни дни за производителите на уиски в САЩ заради митата от ЕС

Колко струва най-скъпото Ferrari, продавано някога на търг?

Продадоха редкия диамант Bleu Royal за близо 44 млн. долара

Търг с вещи на Фреди Меркюри достигна най-високата сума, събирана някога

На търг: Ален Делон продаде арт колекцията си за внушителна сума

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички