Зеленият чай освежава и предпазва от болести


Зеленият чай освежава и предпазва от болести
Снимка: iStock

12225

Популярността на чая се увеличава стремително по цял свят. Напитката освежава в горещите дни, извлича токсините, подобрява мозъчната дейност. Но това не са всички чудодейни свойства на чая. За неговите слабоизвестни досега предимства и за начина, по който да се пие, за да има най-голяма полза за здравето, пише турският вестник Daily Sabah.

Отварата от листата на китайския Camellia sinensis, който е предпочитан предимно от жените, е изключителен източник на антиоксиданти. Зеленият чай регулира кръвообращението и играе важна роля за поддържането на човешкото здраве, благодарение на съдържащите се в него аминокиселини, въглехидрати, витамините Е, С и В. Той съдържа множество необходими на организма витамини и минерали, способства ускорената обмяна на веществата, изгарянето на натрупаните мазнини и освен това се бори с рака.

Зеленият чай е ефикасно средство при отслабване и вероятно затова е предпочитан от жените. Благодарение на съдържащите се в него витамини и минерали, напитката, която може да се консумира както гореща, така и студена, създава усещането за ситост и ускорява обмяната на веществата.

Експертите смятат, че редовното пиене на зелен чай може да намали обиколката на талията с 2-3 сантиметра. Освен това, обаче, зеленият чай притежава множество други полезни свойства:

– Подобрява функционирането на имунната система;

– Ускорява обмяната на веществата;

– Активира кръвообращението; 

– Поддържа здрави кожата и косата;

– Успокоява и се бори със стреса;

– Елиминира натрупването на газове в червата и понижава телесната температура;

– Укрепва паметта; Чаша чай на ден намалява риска от Алцхаймер

– Използва се като компрес срещу торбички под очите;

– Намалява нивото на лошия холестерол;

– Помага при простуда, ако се направи гаргара със зелен чай;

– Спира кръвотечението и болките след вадене на зъб.

Специалистите препоръчват зелен чай да се пие преди и след хранене. Ако се пие преди ядене, помага за намаляването на теглото, а приет 2 часа след хранене се грижи за доброто храносмилане. Никога не пийте този чай преди лягане

Освен това зеленият чай се бори с рака. Установено е, съдържащите се в него полифеноли прочистват клетките и поддържат регенерацията им, потискат растежа на туморните клетки и предпазват от увреждане, причинено от ултравиолетово лъчение. Ползите от тази напитка са известни при много видове рак като рак на гърдата, на стомаха, кожата, яйчниците и на пикочния мехур.

Според експертите е целесъобразно да се пие чай 2 пъти дневно, а консумацията му подобрява когнитивните функции и мозъчната дейност.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички