4-те разлики между хората, които действат и онези, които само мечтаят


4-те разлики между хората, които действат и онези, които само мечтаят
Снимка: Getty Images

17192

Някога да сте прочитали някоя мъдра мисъл на милиардера Уорън Бъфет и да сте си казвали "Как не се сетих за това?"

Житейските уроци на Бъфет звучат съвсем просто, но оказват съществено влияние върху живота. Едно решение отделя успелите хора от останалите

Ето например следните няколко съвета. Може би са ни хрумвали, тъй като са израз на обикновен здрав разум, но за много хора не са честа практика. Пренебрегваме ги, докато не повярваме, че тези принципи всъщност работят. Нужно е да ги прилагаме, водени от позитивни намерения.

Избирайте приятелите си мъдро

В речта си по случай 90-годишния юбилей на Бъфет, неговият близък приятел Бил Гейтс споделя: "От всички неща, които научих от Уорън, най-важното е какво е приятелството."

Ще се развивате в посоката, в която вървят приятелите ви. Ето защо е важно да се сближавате с хора, които са по-добри от вас. Приятелите ви формират, затова се сприятелявайте с хора, на които се възхищавате и ги задръжте в живота ви.

Всеки ден си лягайте малко по-умни

Фактът, че Бъфет е постигнал толкова много, означава, че този негов съвет е много важен. Той вярва, че всеки може да постигне същото в живота, ако следва "Формулата на Бъфет".

Според милиардера ключът към успеха е всеки ден да си лягате малко по-умни. "Така знанията се надграждат", отбелязва Бъфет.

Един от начините, по които той го постига, е като чете много. Легендарният инвеститор прекарва 80% от деня си в четене. Дори да нямате възможност да отделяте толкова много време, важното е да надграждате вас самите и знанията ви всеки ден.

Смисълът на "Формулата на Бъфет" е да постигате някакъв напредък и да подобрявате живота си ежедневно.

Подобрете комуникативните си умения

"Най-доброто, в което можете да инвестирате, сте самите вие", казва Бъфет. Това включва личностно и професионално развитие, което ви тласка напред в живота.

В ранните си години милиардерът инвестира в подобряването на способността си да общува. Днес той вярва, че това покачва стойността на всеки един човек. "Лесен начин да повишите с 50% стойността си е като усъвършенствате комуникативните си умения. Както устните, така и писмените", убеден е инвеститорът.

Научете се да казвате "Не"

Най-важният ресурс е времето. Ето защо е трябва да умеете да поставяте граници. "Разликата между успешните и много успешните хора е, че много успешните хора казват "не" на почти всичко", твърди Бъфет.

Трябва да знаете кое точно има значение за вас – кога да казвате "Не" на маловажните неща и кога да казвате "Да" на онова, което е наистина важно.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички