"Бързата писта" на богатите към смъртта


"Бързата писта" на богатите към смъртта
Снимка: National Transportation Safety Board

7808

Знаете ли какво свързва спортни звезди, популярни музиканти, водещи политици и супербогати бизнесмени? Отговорът е кратък и тъжен – склонността към риск и трагичната им смърт.

Бързите и маневрени хеликоптери са любимо средство за придвижване на богатите и известните. Летящите машини са най-прекия път към поредната бизнес среща, ваканция в луксозна вила или екзотична дестинация.

С тях сякаш няма невъзможни неща – отпадат всички препятствия, задръствания и неудобства, които са част от ежедневието на обикновените хора. "Отивам, където искам, когато поискам", си казва човекът с големи възможности и се качва на хеликоптера. А после идва злополуката и кадрите с горящата купчина метал. Всичко свършва за миг. Черен екран.

Погубени знаменитости

Точно по този начин намериха смъртта си някои страхотни таланти от спорта, шоубизнеса и корпоративния свят през годините. Сред тях са имена като Колин Макрей, Коби Брайънт, а вече и чешкият милиардер Петр Келнер.

Същата съдба имаше и тайландският милиардер и собственик на футболния Лестър Сити Вичай Шривадданапрабха. В катастрофа с хеликоптер загива дори един от разработчиците на атомната бомба – американският ядрен физик Марк Муир Милс.

Списъкът е дълъг, а причините са различни – лошo време, малшанс, неочаквана повреда или човешка грешка. Ако включим и малките частни самолети (също любима играчка на богатите), черната хроника става още по-разнообразна. Френският политик и бизнесмен Оливие Дасо загина при катастрофа

Светът ежегодно губи ценни и талантливи хора, които се разбиват при частен полет. Те загиват нелепо, в разцвета на силите си, в злополука, която може да бъде избегната. Стремежът им към удобство и вкусът към силни усещания ги изпращат там, откъдето няма връщане.

Изниква логичният въпрос: Защо го правят, не ги ли е страх? Не знаят ли колко хора се изпотрепаха с частните си летящи машини... Най-често е заради пристрастяване към комфорта и самозабравяне или пък търсене на наистина незабравимо преживяване.

От егото до смъртта

Тайната на парите е в това, че за онези, които могат да ги печелят, става дума не за банкова сметка и цифри с много нули отзад, а за адреналин и състезанието по натрупването им. Има нещо в природата на свръхбогатите, което умишлено ги кара да търсят максимално екстремното – усещане, емоция или преживяване, което да те накара да се почувстваш на нокти. Имаш всичко: ежедневието е безинтересно, а нуждата от истински предизвикателства е все по-силна и сякаш те разяжда отвътре.

Монотонният и безоблачен живот е немислим, а здравият разум – твърде скучен. Егото те води напред: амбициозен си, искаш да се бориш, да покоряваш нови върхове, да си над другите и да правиш невъзможни за тях неща. Високи скорости, скокове с парашут, летене с делтапланер, изкачване на високи върхове в лошо време, но пак не ти стига. Преминаваш на екстремен фрийрайд и хели ски на диви и опасни места като Патагония, Аляска, Карпатите или Кашмир, за да предизвикаш природата и себе си. Чувстваш се безсмъртен.

Не всеки крупен бизнесмен тръгва по този път, но онези, които вкусят от него, неусетно се пристрастяват и буквално живеят за адреналина и силните емоции, без да се интересуват от последствията. Препускаш стремглаво по "бързата писта" на живота, докато някоя злополука, лавина или катастрофа не сложи край на всичко. Тutto finito, независимо кой си, какво умееш, какво си постигнал и какво притежаваш...

Богатите живеят на ръба и си позволяват неща, които са немислими за обикновените хора, но често плащат най-високата цена – с живота си. Нещото, което ги погубва, е любовта към самото състезание, неутолимото желание за невъзможни неща. Високоскоростните машини са само средството, с което препускат по пътя към бездната.

Още от Богатство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички