Китай - следващата зависимост и проблем за луксозната индустрия


Китай - следващата зависимост и проблем за луксозната индустрия
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

2355

През последните години луксозната индустрия разчиташе в голяма степен на растежа в Китай и Северна Америка, но последните данни за китайската икономика и разочароващата актуализация на продажбите от Richemont, собственик на Cartier, показват, че и двата пазара може да започнат да се свиват.

Големите луксозни марки инвестираха милиони, за да достигнат до нови клиенти на двата пазара, като излязоха извън рамките на традиционните търговски центрове от висок клас, за да отворят нови магазини в места като Ухан и Джънджоу или Шарлот и Нашвил.

След пандемията в САЩ вече се появиха признаци на затихване, което накара инвеститорите да възлагат надежди на китайските купувачи да поддържат продължилата месеци наред мания за харчене, която повиши състоянието на сектора.

Китайската икономика обаче се забави през второто тримесечие, което накара банките J.P.Morgan, Morgan Stanley и Citigroup да занижат прогнозите си за растежа през тази година. А базираната в Швейцария компания Richemont обяви, че продажбите за трите месеца до края на юни не отговарят на очакванията, като продажбите в Северна и Южна Америка са намалели с 4%, а тези в Азия също са разочароващи. Акциите на компанията затвориха със спад от 10,43 %, като Hermes се понижи с 4,21 %, LVMH - с 3,7 %, а Kering - с 1,95 %.

ОЩЕ: Бернар Арно назначи дъщеря си Делфин начело на Christian Dior

Прогнози за бъдещето

Китай "няма да преживее V-образно възстановяване на търсенето, а по-скоро многогодишно наваксване на потреблението у дома и в чужбина", прогнозират анализаторите на Citi след разговор с ръководството на Richemont.

Резултатите за първото тримесечие на компаниите, сред които LVMH и Chanel, вече показаха забавяне на растежа в Северна Америка до едноцифрени стойности след двуцифрените тримесечни експанзии през по-голямата част от 2021 и 2022 г. Kering и Ferragamo отбелязаха двуцифрени спадове в сравнение със същия период на миналата година. Дали луксозните компании ще могат да компенсират този до голяма степен американски спад, ще зависи от това как ще се развие възстановяването на вътрешното и туристическото търсене в Китай през останалата част от тази година, казват анализаторите.

Ръководителите на луксозни компании разчитат, че завръщането на Китай ще доведе до положителни резултати за цялата индустрия през 2023 г. - вероятно около 5% според оценките на Bain - въпреки че някои марки, като Hermes и Chanel, ще се справят по-добре от други. Техните по-богати целеви потребители са по-добре защитени от макроикономическите насрещни ветрове.

"Изглежда, че луксозната индустрия се представя по-добре от потребителския пазар като цяло в Китай, но знаете ли, наистина, почти всеки, с когото говорите, изпитва известна несигурност", каза управляващият директор на Agility Амрита Банта.

В Китай бижутата се превръщат в най-търсената продуктова категория, изпреварвайки ежедневните обувки, кожените изделия и дрехите, а часовниците също отбелязват високи продажби, казват консултантите. Що се отнася до аксесоарите и дрехите, през последното тримесечие най-голям ръст на покупките бележат Chanel, Dior и Balenciaga.

Според BCG в Китай потребителите на луксозни стоки са по-млади, отколкото в останалата част на света, като средната им възраст е 28 години - нещо, което компаниите смятат за положително за бъдещия растеж. Но растящата безработица сред младото поколение - нивото на младежката безработица в Китай се покачи до 21,3% през юни от 20,8% през май, което е нов рекорден връх - може да означава проблеми при набирането на нови потребители, както сред водещите луксозни марки, така и изобщо.

"В тенденциите, които наблюдавам в САЩ, а също и в Китай, по-амбициозните по-млади потребители се чувстват по-затруднени", заяви старши анализаторът на Morningstar Елена Соколова.

Данните на Morgan Stanley показват, че някои играчи на пазара на луксозни стоки, включително Richemont, вече генерират около 40% от глобалните си приходи в Китай, което поражда опасения за прекомерна зависимост от един пазар, особено такъв, който се смята за бъдещо геополитическо огнище на напрежение.

Източник: БГНЕС

Още от Богатство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички