Кои са най-добре платените пилоти от Формула 1?


Кои са най-добре платените пилоти от Формула 1?
Снимка: Getty Images

5638

Пилотът на Red Bull Racing Макс Верстапен спечели рекордните 19 от общо 22 състезания във Формула 1 този сезон. Той вече в носител на три световни титли и 49 спечелени състезания.

Не е изненада, че с тази визитка, той застава начело и в класацията на сп. Forbes за най-добре печелещи пилоти. Според изданието пилотът е заработил около 70 млн. долара от заплати и бонуси тази година.

Верстапен е лидер в класирането за втора поредна година, като изпреварва Луис Хамилтън, спечелил 55 млн. долара през 2023 г.

10-те най-добре платени пилоти във Формула 1 са заработили общо 258 млн. долара преди данъците през последните 12 месеца, или с 6 млн. долара по-малко спрямо 2022 г.

За разлика от списъците с печалби на Forbes за, например, футбол или НБА, класацията на F1 изключва приходите от други бизнес начинания и се фокусира само върху заплатите и бонусите в спорта. Тъй като обикновено от пилотите се изисква да се представят от името на своя отбор и партньорите на отбора, повечето от тях почти не търсят лично спонсорство. Смята се, че малко пилоти печелят над 1 млн. долара годишно, като приходите на Хамилтън извън пистата се определят на 10 млн. долара, а на Верстапен на 4 млн. долара за списъка на Forbes за 2023 г. с най-добре платените спортисти в света.

Снимка: Getty Images

Въпреки липсата на лични сделки, пилотите от Формула 1 са доста по-популярни през последната година, благодарение на документалния филм на Netflix Drive to Survive. Повишеният интерес към състезанията увелчии проходите на 10-те отбора от Формула 1 до средно 380 млн. долара през тази година, спрямо 220 млн. долара през 2018 г.

В същото време отборите не могат да харчат над 140 млн. долара, като основната цел за това ограничение е да се изравнят силите между гигантте Ferrari, Mercedes и Red Bull и по-малките отбори като Alfa Romeo, Haas и Williams. Засега обаче заплатите на пилотите не са включени в тази сума, което позволява на тимовете с повече ресурси да привличат и най-добрите от тях.

ОЩЕ: Кои са най-добре платените играчи в НБА за 2023 година?

„Ясно е, че това е голяма разлика, че големите отбори могат да предложат много по-високи заплати на пилотите“, отбеляза ръководителят на екипа на Mercedes Тото Волф пред Forbes на Гран При на САЩ миналия месец. Той заяви, че идеята за таван на заплатите е била предложена в спорта, но всяка подобна промяна ще трябва да е част от новото споразумение Concorde, което означава, че ако изобщо някога се случи, това ще е най-рано за сезон 2026.

Междувременно съществуващият таван на разходите може също да има непряко въздействие върху приходите на пилотите. Състезанията винаги ще бъдат разпределени между човек и болид, но ако бюджетните правила се случат, този баланс може да бъде променен.

„След като таванът на разходите започне да работи по-добре от сега, макар че според мен вече работи добре, пилотът отново ще има по-голямо въздействие. И очевидно цената за пилотите ще се повиши“, заяви ръководителят на екипа на Haas Гюнтер Щайнер пред Forbes миналия месец.

10. Оскар Пиастри – 8 млн. долара

Снимка: Getty Images

Отбор: Макларън | Националност: Австралия | Възраст: 22

Заплата: 3 млн. долара | Бонуси: 5 млн. долара

Пиастри беше най-младият пилот на стартовата решетка през 2023 г., но устоя и достигна подиума в Япония и Катар, като завърши девети в общото класиране. Преди това беше шампион във Формула 2 и Формула 3 от по-ниските нива. Той се състезава за McLaren този сезон, след като тимът надделя в битката с Alpine.

9. Пиер Гасли – 8 млн. долара

Снимка: Getty Images

Отбор: Alpine | Националност: Франция | Възраст: 27

Заплата: 5 млн. долара | Бонуси: 3 млн. долара

Гасли стана част от Alpine този сезон, след като прекара по-голямата част от последните 6 години в отбора на AlphaTauri (бивш Торо Росо). Той и новият му съотборник, французинът Естебан Окон, завършиха един до друг в класирането, съответно на 11 и 12 място. Той също спечели и първия си подиум в Нидерландия от 2 години насам, измествайки от третото място Серхио Перес, който получи наказание.

8. Джордж Ръсел – 9 млн. долара

Снимка: Getty Images

Отбор: Mercedes | Националност: Великобритания | Възраст: 25

Заплата: 4 млн. долара | Бонуси: 5 млн. долара

Ръсел не успя да достигне върха на своя дебют през 2022 г. с Mercedes, когато спечели първата си победа в състезанието и завърши четвърти в класирането. Но усилията му за 8-ото място през 2023 г. бяха достатъчни, за да задържи Mercedes на второ място в надпреварата при конструкторите, 3 т. пред Ferrari. 25-годишният британец удължи договора си през август по същото време като Луис Хамилтън. „Исках да възнаградя доверието и вярата, които [директорът на отбора на Mercedes Тото Волф] и останалата част от отбора ми гласуваха“, заяви той тогава.

7. Карлос Сайнц - 14 млн. долара

Снимка: Getty Images

Отбор: Ferrari | Националност: Испания | Възраст: 29

Заплата: 8 млн. долара | Бонуси: 6 млн. долара

Сайнц беше единственият пилот извън Red Bull, спечелил Гран при тази година, като грабна карирания флаг в Сингапур през септември. Той завърши точно зад съотборника си Шарл Льоклер (и Ландо Норис) на 7-о място в класирането на пилотите. 29-годишният испанец също си партнира с голфъра Джъстин Томас, за да спечели Netflix Cup, първото спортно събитие, което сближи пилоти от Формула 1 с играчи от PGA Tour в демонстративен мач.

6. Ландо Норис – 15 млн. долара

Снимка: Getty Images

Отбор: McLaren | Националност: Великобритания | Възраст: 24

Заплата: 5 млн. долара | Бонуси: 10 млн. долара

След някои проблеми с колите на McLaren в началото на сезона, Норис достигна подиума в пет от шест състезания между септември и ноември и така помогна на своя отбор да задмине Астън Мартин за 4-о място в класирането на конструкторите. Норис, завърши 6-и сред пилотите, на точка зад Фернандо Алонсо и Шарл Льоклер, може и да не спечели трофей от Гран при през 2023 г., но успя да отнеме един от Макс Верстапен. Това се случи на награждаването след Гран при на Унгария през юли, където беше подгласник, Норис случайно събори и счупи купата на победителя.

5. Шарл Льоклер – 19 млн. долара

Снимка: Getty Images

Отбор: Ferrari | Националност: Монако | Възраст: 26

Заплата: 14 млн. долара | Бонуси: 5 млн. долара

Според доклад от лятото Льоклер, 5-и в решетката този сезон, след като през 2022 г. зае второто място, се е съгласил на рекордно удължаване на договора с Ferrari. Това обаче се оказа невярно. „Иска ми се да бях сключил такава сделка!“, пошегува се Льоклер пред The Race през август, но наскоро потвърди, че се надява да остане с Prancing Horse след следващия сезон. „Дали искам да спечеля световно първенство? Разбира се, това всички го искаме еднакво. Но дали искам да си сменя мястото с някого? Не, не искам“, заяви той пред ESPN.

4. Серхио Перес – 26 млн. долара

Снимка: Getty Images

Отбор: Red Bull Racing | Националност: Мексико | Възраст: 33

Заплата: 10 млн. долара | Бонуси: 16 млн. долара

Перес спечели две от първите четири състезания за сезона, като го направи заедно със съотборника си Макс Верстапен и така донесе на Red Bull Racing 21 победи в Гран При в 22 състезания. Но докато мексиканската звезда завърши на второ място в класирането на пилотите, спад в средата на сезона подхрани спекулациите, че Red Bull може да се опита да го замени през 2024 г. Засега поне Перес остава с договор до следващия сезон, като се изсмя на слуховете, че може да бъде готов да се пенсионира на 33.

3. Фернандо Алонсо – 34 млн. долара

Снимка: Getty Images

Отбор: Aston Martin | Националност: Испания | Възраст: 42

Заплата: 24 млн. долара | Бонуси: 10 млн. долара

В първия си сезон с Aston Martin, след 2 години състезания за Alpine, популярният Алонсо завърши 4-и в класирането на пилотите. 42-годишният испанец беше последният пилот без Верстапен и Хамилтън, който водеше надпреварата за печалби във Формула 1, като направи близо 30 млн. долара в списъка на Forbes за 2013 г. на най-добре платените спортисти в света (28 млн. долара на пистата и 2 млн. долара извън нея). Алонсо се е занимавал и с други моторни спортове, в това число състезания за издръжливост и IndyCar и наскоро заяви пред GQ España, че би искал да се върне към рали шофирането, когато се оттегли от Формула 1.

Люис Хамилтън – 55 млн. долара

Снимка: Getty Images

Отбор: Mercedes | Националност: Великобритания | Възраст: 38

Заплата: 55 млн. долара | Бонуси: $0

Един от двамата пилоти, спечелили 7 шампионата в историята на Формула 1 (заедно с легендарния Михаел Шумахер), Люис Хамилтън се върна от 6-ото място през 2022 г. до 3-о място този сезон. Това обаче още може да се определи като разочарование според неговите високи стандарти. Хамилтън достигна подиума само в 6 състезания през 2023 г. – най-малкото му от 2013 г., когато имаше 5 подиума в 19 състезания – и сега е без победа в последователните сезони. (Той е печелил поне едно Гран при през всеки друг сезон от 17-годишната си кариера във Формула 1.) Но 38-годишният британец няма да смени отбора си, слагайки край на месеците на спекулации, като подписа удължаване на договора си с Mercedes през август.

1. Макс Верстапен – 70 млн. долара

Снимка: Getty Images

Отбор: Red Bull Racing | Националност: Холандия | Възраст: 26

Заплата: 45 млн. долара | Бонуси: 25 млн. долара

Верстапен спечели третия си пореден шампионат този сезон, като взе 19 състезания и подобри собствения си рекорд, който постави миналия сезон със сравнително слабите 15 победи. Той също завърши с преднина от 290 точки в класирането, което не само надмина още един отбор от сериите (155 точки за победа на Себастиан Фетел през 2013 г.), но и задмина 285-те точки, които вицешампионът от 2023 г. Серхио Перес отбеляза общо. Верстапен, който беше сред петимата спортисти на 25 или по-млади години в списъка на Forbes за 2023 г. на най-добре платените спортисти в света, трябва да получи повишение следващия сезон като 5-годишното му удължаване на договора с Red Bull Racing започне.

Източник: Forbes

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Баскетболна легенда стана четвъртият спортист милиардер в света

18 нови милиардери влязоха в елитния клуб на най-богатите американци

Кои са най-богатите хора в света и какви бизнеси притежават?

Колко пари са били нужни за да сте сред най-богатите в САЩ преди 40 години? А сега?

Кои са най-богатите жени в САЩ за 2023 година?

Един от най-скромните милирдери в света, носил часовник Casio за 10 долара и летял само с икономична класа

Още от Богатство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички