Колко биткойн милиардери има по света?


Колко биткойн милиардери има по света?
Снимка: iStock

3386

Колко биткойн милиардери има по света? Отговорът ще изненада мнозина. Стотици милиони хора по света притежават някаква форма на криптовалута. За да бъдем точни, 425 милиона души използват криптовалути, според доклад за крипто богатството на Henley & Partners, публикуван от консултантската компания за инвестиционна миграция през тази седмица.

Криптовалутите може вече да не са популярни по същия начин, както в своя пик, но въпреки това остават изключително разпространена инвестиция. Например над половината от представителите на поколението Z (на възраст между 18 и 25 години) са инвестирали в този актив, показва доклад на Института CFA и Фондацията за образование на инвеститорите към Регулаторния орган за финансовата индустрия, публикуван по-рано тази година, пише CNBC.

75% от американците обаче не са сигурни, че инвестирането, търговията или използването на криптовалути в момента е безопасно или че могат да разчитат на наличните в момента инструменти за това, установява проучване на Pew Research през април. 45% от анкетираните също така заявяват, че инвестициите им не са се справили толкова добре, колкото са очаквали, а само 15% посочват, че са надминали очакванията.  

Но някои изглежда са пожънали голям успех с криптовалутите и сега разполагат с милиони или дори милиарди щатски долари, според Henley & Partners.

Според доклада, 88 200 души имат криптоактиви на стойност поне 1 млн. долара - по-малко от 1% от всички потребители на криптовалути. Около 40 500 от тях държат инвестициите си в биткойн, което е малко под 46% от общия брой.

Далеч по-малко хора са т.нар. сантимилионери, които притежават крипто активи на стойност над 100 млн. долара. Съществуват само 182 такива инвеститори, като според съобщенията 78 от тях са фокусирани върху биткойн.

А 22 души имат крипто притежания на стойност поне 1 млрд. долара. Шестима от тях държат инвестициите си в биткойн - далеч по-малък дял, отколкото сред криптомилионерите и сантимилионерите.

За сравнение, общата стойност на криптопазара, към момента на изготвяне на доклада, е 1,18 трилиона долара.

Проникване на криптовалутите по света

Като част от своя доклад, Henley & Partners са разработили и индекс на крипто проникването, който отчита широк спектър от фактори, включително адаптирането на хората към криптовалутите, регулаторната среда и начина на данъчно облагане на криптовалутите.

Колко пари са откраднати от пазара на криптовалути през последното десетилетие?

Биткойн милиардерите са доста по-малко, отколкото всички си мислят;

Снимка: iStock

Взети са предвид и приемането на крипто инфраструктурата, всички придружаващи иновации и икономическите фактори, свързани с използването на крипто.

Индексът има за цел да покаже "най-привлекателните възможности за инвестиционни програми за миграция за крипто инвеститорите", обясниха от Henley & Partners в изявление, публикувано заедно с доклада.

Сингапур е начело на общия индекс, следван от Швейцария на второ място и Обединените арабски емирства на трето място, докато САЩ и Обединеното кралство се класират съответно на пето и седмо място.

Другите държави в топ 10 включват Австралия на шесто място, както и Канада, Малта и Малайзия, които заемат осмо, девето и десето място.

И Сингапур, и ОАЕ получиха най-високи оценки за това, че са благоприятни от данъчна гледна точка за криптоинвеститорите. В тази категория САЩ и Обединеното кралство изостанаха значително и отпаднаха от топ 10. Общественото приемане и интересът към тях обаче е висок, като САЩ се класираха на трето място, а Великобритания - на четвърто в тази категория. ОАЕ и Сингапур отново заемат челните места, заемайки съответно първо и второ място.

САЩ и Обединеното кралство също така успяват да си осигурят първото място в някои категории. САЩ водят в таблицата за приемане на инфраструктурата, в която се отчита доколко разпространени са криптобанкоматите, дали съществуват борси за цифрови активи и как местните банки интегрират криптовалутите, докато Великобритания оглавява категорията за иновации и технологии.

Инвестирането в криптовалути стана изключително популярно през последните години, особено по време на пандемията от COVID-19, когато приложенията за търговия на дребно рязко се увеличиха.

Икономисти и инвестиционни консултанти обаче призовават към предпазливост, тъй като криптовалутите се разглеждат като силно волатилен актив, който може бързо да загуби стойността си, а много държави все още не са регулирали инвестирането и търговията с криптовалути, нито компаниите в крипто пространството.

Поради това потребителите и техните пари са по-малко защитени и могат да бъдат уязвими към кризи като сривa на криптоборсата FTX през миналата година.

Източник: CNBC

Защо цената на биткойн може да достигне 100 000 долара съвсем скоро?

Най-голямото управляващо дружество в света прави борсово търгуван фонд на база биткойн

Колко биткойна притежава правителството на САЩ?

Първата в света всеобхватна регулация на пазара на криптовалути получи зелена светлина от Европейския парламент

Какво е биткойн халвинг и как влияе на цената на криптовалутата?

Мултинационална банка: Цената на биткойн ще достигне 120 000 долара

Още от Богатство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички