Колко биткойна притежава правителството на САЩ?


Колко биткойна притежава правителството на САЩ?
Снимка: iStock

3617

Регулаторният натиск над крипто сектора в САЩ може да остави впечатление, че американското правителство не понася криптовалутите. Това обаче не е точно така. През последното десетилетие Министерството на финансите на САЩ e притежавало и в последствие продавало чрез аукциони биткойн, на обща стойност над 5 млрд. долара по днешни цени, което е далеч повече от биткойн притежанията на всяка друга държава.

Докато много други страни се освобождават от притежавани криптовалути, според ново проучване, предоставено ексклузивно на Forbes, САЩ увеличават биткойн наличностите в резултат на конфискации на активи. Към края на миналата година САЩ са държали 69 640 биткойна на обща стойност 1.8 млрд. долара (по настоящи цени), според проучване в докторската дисертация на Сачин Джайтли, генерален партньор в инвестиционния съветник Morgan Creek Capital. Това представлява 94% от биткойните държани от правителства по света към онзи момент, пише Forbes.

Базираният в Ню Йорк крипто стартъп за анализи и компанията Elementus, част от портфолиото на Morgan Creek, са предоставили данни за проучването чрез съпоставянето на събития, като конфискации на биткойн и трансакциите, проследими чрез публичната блокчейн технология, стояща зад биткойн. Казнао с други думи, изследването проследява входящия и изходящия поток на биткойн, като в на база това посочва краен баланс към края на миналата година.

Така например, според проучването, Ел Салвадор притежава 2 473 биткойна на обща стойност близо 64 млн. долара към края на 2022 година, а Венецуела и Украйна държат биткойн на стойност 6.2 млн. долара и 16.5 млн. долара съответно.

Какво е биткойн халвинг и как влияе на цената на криптовалутата?

Чрез съпоставяне на публично достъпна информация чрез медиите и блокчейн, Elementus е в състояние да начертае картата на суверенните дигитални портфейли и да поддържа тази информация във времето, става ясно от дисертацията.

Какво се случва с цените на криптоактивите след разпродажбите от миналата седмица

Проучването показва 11 държави, които са притежавали биткойн към края на 2022 година. „Целият този биткойн се държи от тези правителствени агенции”, казва изпълнителният директор на Elementus Макс Галка. „Но това не означава, че това са единствените биткойни, които са държани от тези правителства, нито, че други правителства не използват биткойн.”

Чрез сравняването на тези притежания с данните за паричното предлагане за последните 10 години и инфлацията, 42-годишният Сачин Джайтли стига до извода, „че с нарастването на паричното предлагане и с нарастването на страха от инфлация, приемането на биткойни на суверенно ниво също се увеличава”, казва той, добавяйки, че има връзка между тези неща, която е „статистически значима”. Северна Корея е изключена от проучването, тъй като данните за инфлацията в тази страна са недостъпни.

Най-голямото управляващо дружество в света прави борсово търгуван фонд на база биткойн

В тази теза съществуват обаче няколко уловки. Така например, САЩ се освободиха от част от биткойн притежанията си, пускайки за продан биткойн на стойност 366.5 млн. долара в рамките на 11 аукциона в периода 2014-2023 година, според данните на софтуерния инженер и изследовател Джемсън Лоп. От друга страна, правителството очевидно никога не е купувало биткойн, така че макар да е имало съзнателно решение да се запази по-голямата част от него, придобиванията са били пасивни. Освен това, данните на Лоп показват, че САЩ са загубили 4.8 млрд. долара от поскъпването на биткойн, заради това, че не са го задържали в наличност до днес.

Представиха първите правила за световна регулация на криптовалутите

Докато Сачин Джайтли вярва, че биткойн, който е държавна собственост, може да служи като средство за хеджиране срещу инфлацията, то трябва да се има предвид, че биткойн на стойност 5 млрд. долара е като капка в морето на фона на бюджета на САЩ.

Германският държавен прокурор Яна Рингвалд посочва, че в нейната страна незабавните продажби не са задължителни.

Тя казва, че е „сто процента сигурна, че ще има скорошни конфискации, които все още не са продадени“ и че „прокурорът може да нареди „спешна продажба“, но може и да се въздържи от нея“.

Какво означава за българския финансов сектор новата регулация на криптовалутите в ЕС?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички