Колко трябва да печелиш, за да си богат в Германия


Колко трябва да печелиш, за да си богат в Германия
Снимка: iStock

18016

Голяма къща с басейн, луксозен автомобил в гаража: такава е най-общо дефиницията за богат човек. В Германия обаче ти е необходимо далеч по-малко. Колко пари трябва да изкарва човек, за да бъде смятан за богат, разказва Deutsche Welle.

Кога мога да се смятам за богат? Когато съм паркирал своето Ferrari пред луксозната вила? Да, ако притежаваш всичко това, със сигурност си заможен. Но в Германия ти трябва далеч по-малко, за да бъдеш смятан за богат.

Съгласно научната дефиниция, към момента за заможен може да се смята всеки, който печели по 5700 евро нето на месец. Тази граница е формулирана от федералното Министерство на труда и социалната политика.

Магическата граница

Т.нар. медианен доход – тоест, средният доход, който дели хората на бедни и богати, също е определен: в Германия той възлиза на 1892,75 евро месечно. Ако го утроим, получаваме вече споменатата сума от 5700 евро.

Данните на министерството показват, че в допитванията половината германци посочват доход от 5000 евро нагоре като признак за богатство – тоест, това е магическата граница. Коронавирусът прави германците все по-богати

Учените от Института за германска икономика изчисляват, че двойка без деца с нетен доход от 7300 евро месечно може да бъде смятана за богата. За квалифицирани специалисти и хора с висше образование, които вече са напреднали в кариерното си развитие, това е съвсем реалистично. Федералната статистическа служба пък изчислява, че който иска да е сред горните 10%, трябва да печели над 3200 евро нето на месец.

Милион и половина милионери

Въпросните 10% – тоест, най-заможните хора в Германия, разполагат с над половината от общото състояние – 56%, сочат данните на Германския институт за икономически изследвания. Милионерите са близо 1,5 млн. души, като общото им състояние възлиза на 4,66 трлн. евро. Кой е най-богатият германец?

Заплатата е едно, състоянието – друго, като неговата стойност също е определяща за богатството. За разлика от доходите, състоянието се трупа чрез спестявания. В това отношение германците от средната класа не са рекордьори – те разполагат средно с 18 000 евро спестявания. А по изчисления на Европейската централна банка, средното състояние на хората от средната класа в Германия възлиза на 70 800 евро, които включват и недвижимата собственост.

Още от Богатство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички