Милиардерите се увеличават, богатството им също


Милиардерите се увеличават, богатството им също
Снимка: iStock/Guliver

3754

Въпреки турбулентната глобална икономическа и геополитическа среда през 2019 г., милиардерите по света се увеличават, а общото им състояние нараства, обръщайки спада през предходната година.

Броят на милиардерите по целия свят достигна 2825 през миналата година, увеличавайки се с 221 (с 8,5%) спрямо 2018 г. Общото им богатство пък нарасна с 10,3%, достигайки 9,4 трилиона долара, показва последният доклад The Billionaire Census 2020 на Wealth-X, която е глобален доставчик на информация за световното богатство.

През 2018 г. световните милиардери намаляха с 5,4% спрямо предходната година, а общото им богатство се беше сви със 7%.

Силният растеж през миналата година въпреки загубената тогава инерция на световната икономика и при наличието на все още бурна геополитическа среда - включително въпроса с Brexit и търговската война между САЩ и Китай - се дължи най-вече на силния подем на световните финансови пазари, отчитат експертите.

Най-богатите са реализирали стабилни печалби от собствен капитал, въпреки отслабването на икономическия растеж заради смущения в регионалната търговия, породени от напрежението между САЩ и Китай, както и обезценяването на множество валути спрямо щатския долар и спада в световния цикъл на потребителска електроника, обясняват от Wealth-X.

Борси, пазари, региони

В Северна Америка индексът на най-големите компании S&P 500 затвори 2019 г. с ръст от 29%, технологичният NASDAQ Composite се увеличи с 36%, а в Канада индексът TSX Composite нарасна с 19%. В резултат на това броят на милиардерите в Северна Америка се увеличи с 11,2% до 834, а колективна нетна стойност на техните активи нарасна с 13,8% до 3,5 трлн. долара, което представлява 37% от общата сума в световен план.

В Азия печалбите на пазара на акции изостанаха от тези в САЩ, но все още бяха стабилни. Основният китайски индекс Shanghai Composite нарасна през 2019 г. с 22%, а японският индекс Nikkei - с 18 на сто. Регионът е първенец по нови милиардери - те се увеличиха с 12% до 758, докато натрупаното им богатство нарасна с 11% до 2,4 трлн. долара.

Въпреки това Азия все още остава зад световния лидер Европа, която има 847 милиардери (30%), и Северна Америка, в която живеят 834 милиардери (29,5%).

САЩ и Китай останаха първите две държави с най-много милиардери. В Щатите броят им достигна 788, докато в Китай са 342. Двете държави също така оглавяват и класацията по брой на градове с най-много милиардери, влизайки с по три града сред първите 15 в света.

Ню Йорк остава дом на най-много милиардери – 113, следван от Хонконг с 96 и Сан Франциско със 77. Пекин се нарежда на шесто място с 57 милиардера, според доклада на Wealth-X. Други азиатски градове, които се открояват с повече милиардери, са Сингапур (45), Шенжен (39), Мумбай (38), Ханджоу (32) и Токио (15).

Проучването показва и как милиардерите се справиха досега през 2020 г., предвид пандемията от Covid-19 и дълбокото ѝ въздействие върху световната икономика и капиталовите пазари. По предварителни данни над половината от първичните индустриални групи регистрират спад както на броя на милиардерите, така и на натрупаното от тях богатство през първите 5 месеца на тази година, посочва Wealth-X.

Печеливши и губещи

Но както при всички икономически спадове има победители и за губещи.

Броят и богатството на милиардерите с бизнеси в сектора на застраховането, технологиите, бизнес услугите и здравеопазването, се увеличават спрямо нивото от 2019 г. В индустрии като автомобилната, корабоплаване и опаковане, медии, текстил, облекло и луксозни стоки, както и космическата индустрия и тази в отбраната, досега броят на милиардерите намалява, а комбинираното им богатство се свива от началото на годината.

Огромната част от богатството на милиардерите все още се генерира в банковата и финансовата индустрия, както и в сектора на недвижимите имоти - въпреки че се отчита бързия растеж на богатството в технологичната индустрия.

Още от Богатство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички