Почина Игнат Канев - един от най-богатите и щедри българи


Почина Игнат Канев - един от най-богатите и щедри българи
Снимка: БГНЕС

11176

На 93-годишна възраст в Торонто е починал известният дарител и канадски милиардер от български произход Игнат Канев, съобщи БНР, позовавайки се на информация от семейството му.

Многобройни са дарителските жестове на Игнат Канев в сферата на образованието и здравеопазването. Неговото име носят "Канев център" на Русенския университет, за който дарява 2 млн. лева.

Миналия октомври Канев бе в Русе, където присъства на освещаването на ново отделение по хемодиализа в университетската болница в града. То бе изградено с негово дарение от половин милион лева, като до онзи момент филантропът бе дарил общо 2 млн. лева за лечебното заведение. Впоследствие русенската болница бе кръстена на негово име.

През 90-те години на ХХ век Игнат Канев изпраща огромно количество образователна и бизнес литература в Русенския университет "Ангел Кънчев" в подкрепа на новосъздадения факултет по Бизнес и мениджмънт.

Биография

Игнат Христов Канев е роден на 6 октомври 1926 г. в русенското село Горно Абланово. Той е четвъртото от седемте деца на Христо и Мита Къневи.

На 14-годишна възраст напуска България и се установява в Австрия, където търси препитание. През 1951 г. напуска Австрия и заминава за Канада, почти без средства, без да знае английски език и без да очаква, че там ще намери близки и приятели. Установява се в Торонто, където започва работа в строителния бизнес.

Първоначално строи малки къщи за имигранти. Пет години по-късно, през 1956 г., основава в Торонто първата си строителна фирма и постепенно се превръща в един от най-крупните бизнесмени в строителния бизнес в Канада. Състоянието му се оценява на над 1 милиард долара.

Още от Богатство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички