САЩ искат 15 години затвор и огромна глоба за най-младата милиардерка


САЩ искат 15 години затвор и огромна глоба за най-младата милиардерка
Снимка: Getty Images

14841

Бизнес дамата Елизабет Холмс трябва да прекара 15 години в затвора и да плати 800 милиона долара компенсация на инвеститорите в нейната компания за биотехнологии Theranos. За това настоява Министерството на правосъдието на САЩ в рамките на съдебното дело за измама срещу Холмс, чиято присъда трябва да бъде произнесена през следващата седмица, предава Reuters.

"Като се има предвид мащабът на измамата на Холмс... присъдата от 180 месеца затвор ще отразява сериозността на престъпленията, ще осигури справедливо наказание и ще възпре Холмс и други", посочват американските прокурори.

По-рано Елизабет Холмс призова американския окръжен съдия Едуард Давила в Сан Хосе, Калифорния, да не я изпраща в затвора. Вместо това, тя предложи да бъде поставена под домашен арест и да положи общественополезен труд. През януари съдебното жури осъди 38-годишната бивша милиардерка по 4 обвинения за финансова измама и заговор, за които я заплашват 20 години затвор.

Според прокурорите Холмс е лъгала инвеститорите в периода от 2010 до 2015 г., твърдейки, че нейната компания Theranos разполага с технология, която може да направи множество изследвания за здравето на пациенти чрез само една капка кръв, взета от пръста.

Холмс твърди, че е невинна по обвиненията, че е лъгала за Theranos, включително че технологията му може да открива болести с няколко капки кръв, и каза, че директорите на лабораториите на фирмата отговарят за качеството на тестовете.

В понеделник съдът отхвърли исканията ѝ за нов процес и не призна твърдението, че ключов свидетел на обвинението я е посетил у дома и е казал неща, които поставят под въпрос показанията му.

Възход и падение

Холмс създава биотехнологичната компания Theranos през 2003 г. на 19-годишна възраст. Шеметният успех на Theranos се дължеше на гръмките твърдения, че с технологията си за тестване чрез само една капка кръв е постигнала революционен пробив в кръвните изследвания.

"Магическата технология" привлече голям интерес от медиите, инвеститорите започнаха устремно да купуват нейните акции и компанията достигна пазарна оценка 9 милиарда долара. Списание Forbes обяви Холмс за най-младата и най-богата милиардерка в Америка, като оцени състоянието ѝ на 4,5 милиарда долара през 2015 г. Падението на Елизабет Холмс, най-младата милиардерка

Компанията се срина, след като Wall Street Journal публикува поредица от статии, започвайки през 2015 г., в които се твърди, че устройствата ѝ са дефектни и неточни. Най-лошите предприемачи на изминалата година

Американските власти започнаха няколко разследвания срещу Холмс и компанията ѝ, а впоследствие заведоха дело срещу бизнес дамата и бившия оперативен директор на Theranos Рамеш "Съни" Балуани по обвинения в измами и заговор за извършване на измама. Според медийни публикации двамата са имали тайна връзка през по-голямата част от съществуването на компанията.

След 4-годишен процес, Холмс беше призната за виновна и осъдена по 4 обвинения през януари 2022 г., а присъдата ѝ трябва да бъде произнесена през следващата седмица.

Елизабет Холмс в компанията на бившия държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт, милиардера и създател на Alibaba Джак Ма и бившия президент на САЩ Бил Клинтън

Смята се, че доверието към Theranos до голяма степен се дължи на подкрепата за Холмс от популярни и влиятелни обществени фигури като президентите Бил Клинтън и Джо Байдън, както и Хенри Кисинджър, Мадлин Олбрайт, Джордж Шулц, Джим Матис и Бетси ДеВос (всички те са били част от администрацията на президента на САЩ). Младата бизнес дама е спечелила техните симпатии и тяхната публична подкрепа за компанията ѝ.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Провалената милиардерка Елизабет Холмс създава нова компания

Още от Богатство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички