За първи път: Наследеното богатство на новите милиардери е повече от заработеното


За първи път: Наследеното богатство на новите милиардери е повече от заработеното
Снимка: iStock

1809

Новите милиардери, станали такива през последната година са натрупали повече богатство от наследство, отколкото от предприемачество за първи път, откакто UBS започва да следи състоянието на най-богатите хора в света преди близо десетилетие, пише CNN.

В сравнение със своите родители, милиардерските наследници е по вероятно да се фокусират върху основни възможности и предизвикателства, пред които е изправена световната икономика, инвестирайки в сектори като чиста енергия и изкуствен интелект, посочва в доколада си швейцарската банка.

„Голямото прехвърляне на богатство набира значителна скорост с напредването на възрастта на много милиардери. Това е тема, от която очакваме да виждаме повече в следващите 20 години, тъй като над 1 000 милиардери прехвърля богатството си в размер на 5,2 трлн. долара на децата си“, казва Бенджамин Кавали, който отгговаря за стратегическите клиенти в глобалното подразделение на UBS за управление на богатството.

UBS, която може да се похвали с половината милиардерите в света като нейни клиенти, установи, че 150,8 млрд. долара са наследени от 53-ма наследници през 12-те месеца до април. Сумата надхвърля 140,7 млрд. долара, натрупана от 84-те нови милиардери, които не са наследили богатството си в този период.

Снимка: iStock

Като цяло броят на милиардерите в световен мащаб нараства със 7% до 2 544. Общото им състояние се увеличава с 9%, до 12 трлн. долара, без да се отчита инфлацията.

Тази обща сума остава под пика от 13,4 трлн. долара, достигнат през 2021 г., когато милиардерите по света се увеличиха до 2 686 на фона на поскъпването на активи и имоти.

ОЩЕ: Децата на най-богатите хора в Китай са напът да наследят 120 млрд. долара

Заключенията в доклада също отразяват слабото състояние на IPO пазара през 2022 г. и в началото на 2023 г., което ограничи възможностите на предприемачите да листнат компаниите си на борсата и така да увеличат личното си богатство.

„Икономическата, геополитическата и политическата несигурност напоследък са предизвикателство за създаването на състояние на предприемачите“, казва Макс Кункел, главен инвестиционен директор за клиенти за семейно и институционално управление на богатството в UBS.

Снимка: Getty Images

За първи път Европа е лидер по ръст на милиардерското богатство, след като „постпандемичното пазаруване“ повиши печалбите и цените на акциите на водещи компании за луксозни стоки, базирани във Франция, от което се облагодетелстваха милиардерските семейства, които стоят зад тях, се казва в доклада.

Сред тях са и председателят на LVMH Бернар Арно и неговите пет деца. Арно е третият най-богат човек в света с нетно състояние от 167 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg. В края на миналата година богатството на Арно дори надхвърли това на Илон Мъск и Джеф Безос, които в момента са на първо и второ място в класацията.

И макар че милиардерите в сферата на технологиите и здравеопазването са натрупали най-голямо богатство през последното десетилетие, в доклада се подчертава и на факта, че има „ранни признаци за подобрявение“ и при индустриалците, сред които индийците Гаутам Адани и Мукеш Амбани начело съответно на Adani Group и Reliance Industries.

„Това може да продължи на фона на правителствените стимули в няколко страни, които целят да насърчат енергийния преход и по-високите разходи за отбрана“, се посочва в доклада.

Рискове и възможности за UBS

Снимка: iStock

„Смайващото“ прехвърляне на богатство към по-младите поколения представлява огромна възможност за UBS, но и крие сериозни рискове. Можете или да сте на печелившата, или на получаващата страна, или... да загубите значителни активи в бъдеще, ако не познавате потенциалните бенефициенти“, смята Кавали.

„Обикновено по-младите клиенти предпочитат да имат различен банкер от този на родителите си, но не и непременно по-млад“, казва Кавали, посочвайки, че много от самите наследници са над 50-годишни.

Смяната на поколенията може да окаже ефект и върху благотворителната дейност, като по-малко от 1/3 от наследяващите поколения гледат на филантропията като на една от основните си цели, спрямо 2/3 от милиардерите първо поколение, според доклада на UBS.

Наследниците клонят повече към инвестициите с въздействие, отколкото към „класическата филантропия с грантове. В миналото патриарсите на тези фамилии бяха добре известни, че даряват средства за каузи, към които лично имат афинитет и страст.“, казва Кавали.

Милиардерът инвеститорът Чарли Мънгер, който почина във вторник на 99-годишна възраст, беше известен с благотворителната си дейност. През октомври, например, той дари акции на Berkshire Hathaway, които тогава бяха на стойност 40 млн. долара на библиотеката и музей на изкуството Хенри Хънтингтън.

Източник: CNN

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Милиардерът, който започва като асистент на Бил Гейтс, а сега е петият най-богат човек в света

Кои са най-богатите жени в САЩ за 2023 година?

Колко пари са били нужни за да сте сред най-богатите в САЩ преди 40 години? А сега?

Още от Богатство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички