The Guardian: Плажовете на Източна Европа - най-подходящи за евтина почивка


The Guardian: Плажовете на Източна Европа - най-подходящи за евтина почивка
Снимка: iStock

7233

Вече планирате следващата си почивка и търсите евтина такава на плажа? Насочете се към Източна Европа и най-вече към Балканите. България, Хърватия, Албания и Черна гора предлагат знойно слънце и изгодни цени през месеците юни и септември, съветва The Guardian. На първо място британското издание препоръчва страната ни и по-точно плажовете на север от морската ни столица Варна. Искате евтина екскурзия? Тези места са идеални за вашия джоб

България

Когато си представят 378-километровото черноморско крайбрежие на България, повечето хора го асоциират с големите курорти като Слънчев бряг и Созопол. Но ако се насочите на север от пристанището на Варна към румънската граница, крайбрежието е по-малко оживено, пише авторката на Guardian Мария Новакович.

До 2016 г. всяко лято Каварна пулсираше под звуците на хеви метъла по време на Каварна Рок Фест. Но сега градчето е приятно и спокойно място с дълъг градски плаж и голям природен резерват в непосредствена близост. Изкачете се до нос Чиракман, за да се насладите на прекрасна гледка към крайбрежието. И не пропускайте да разгледате останките от византийската крепост Бизоне, съветва Новакович.

Ако посетите Каварна между 30 юни и 1 юли, ще присъствате на една от най-интересните традиции в България. Вдъхновени от песента July Morning на Uriah Heep, хората се събират около лагерни огньове по плажовете на Черноморието, пускат музика и посрещат първия изгрев на месец юли, пише авторката на британския ежедневник. Тя препоръчва на туристите да отседнат в хотелите на Каварна, предлагащи уют и комфорт на достъпни цени, както и да отскочат до близката мидена ферма с прекрасна гледка към морето.

Тръгнете по бреговата линия на природния резерват „Калиакра“, където се намира и нос Калиакра, за да наблюдавате богатия птичи свят на района, продължава Мария Новакович. Тук ще видите руините на цитадела от VIII век. А когато погледнете надолу, пред вас и ще се разкрие един от най-красивите плажове на Черноморското крайбрежие, в залива Болата, чийто тюркоазени води контрастират с околните пясъчни скали, споделя още Новакович.

Албания

Всяка година Албания попада във все повече класации „къде да отидете“. С над 425-километровото си крайбрежие, страната е популярна плажна дестинация и най-вече албанската Ривиера (от Вльора на Адриатическо море до Саранда на Йонийско море). Това показва посещаемостта на хотелите и ваканционните апартаменти на застроената брегова ивица на Саранда.

Авторката се спира и на дългия плаж Борш, разположен на 40 км северно от Саранда, който е достатъчно обширен.

По на север плаж Дерми, както и съседният на него са сред най-красивите плажове в Албания, но са много натоварени в пика на лятото, пише Новакович. Плажът на Дерми е и сцена за музикалния фестивал Кала от 31 май до 7 юни. Но ако искате спокойствие, то е добре да го посетите седмица по-късно.

На юг от Саранда, в посока Корфу, е плаж Ксамил с няколко плажа и археологически обекти, езера, блата и острови на националния парк Бутринт.

Хърватия

Някои фирми побързаха да се възползват от присъединяването на Хърватия в еврозоната в началото на годината и да вдигнат цените, пише британското издание. Въпреки това страната все още е благоприятна за бюджета, особено за тези, които обичат спокойните, мързеливи дни край водите на Адриатическо море и борови и маслинови гори.

На остров Брач хората посещават най-известния плаж в Хърватия – Златен рог на южния бряг на Бол. На западния бряг на острова село Милна ще ви предостави по-спокойна обстановка.

Фериботът от Сплит пристига на пристанището в Милна, заобиколено от крайбрежни ресторанти, каменисти плажове, маслинови гори и лозя. За разлика от южното крайбрежие на Брач, където планината Видова е най-високата точка на Адриатическите острови, релефът около Милна е равен, идеален за колоездене от плаж до плаж, споделя Новакович.

Черна гора

Черна гора все повече разраства луксозното си предлагане, като изгражда по-големи и по-разнообразни курорти в скъпи анклави. Все още обаче има и много достъпни брегове, но сравнително малката му част от Адриатическо море. Авторката посочва, че през юли и август е много натоварено, особено около Будва и Которския залив, докато юни и септември са по-спокойни.

Град Петровац, южно от Будва, е удобно място с плаж в града и пътека Режевичи, която започва от северната му страна и минава през стар военен тунел към малкия плаж Феникс. От другата страна е по-големият плаж Перазича До, известен с огромния, но незавършен бетонен хотел, вграден в скалите.

Друго място, което можете да посетите над хълма Мало Бърдо е в южната част на Петровац, по-специално плаж Лучица. Можете да отидете с автобус от Петровац до пристанищния град Бар, като има и редки автобуси до стария град, Стари Бар.

Тук калдъръмени алеи минават около ресторанти в османски стил до останки, датиращи от 800 г. пр. Хр. и включващи театър на открито и турски бани.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Най-добрите места в Европа за море през зимата

5 страни, където можете да живеете с 1000 евро на месец

Кой е най-близкият плаж до София?

Още от Пътешествия и забавление


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички