Ценни съвети в навечерието на Черния петък: Какво трябва да знаем?


Ценни съвети в навечерието на Черния петък: Какво трябва да знаем?
Снимка: iStock/Guliver

3075

На прага на Черния петък търговците са в трескава подготовка за един от най-големите пазари през годината. Някои търговци обявиха, че Черният петък ще започне много преди официалната дата 25 ноември. И наистина така стана. Черният петък вече се мести в друг ден

Покрай пазаруването обаче потребителите трябва да са много внимателни и да следят за измами, защото в този период те са доста често явление.

За голяма част от хората празниците тази година ще бъдат изпитание – заради инфлацията, високите цени на енергията, липсата и цените на твърдите горива, неизвестността и притесненията. Затова трябва пазаруващите да бъдат много подготвени и организирани при предпразничните покупки, предупреждават от "Активни потребители" и дават ценни съвети.

При сезонните разпродажби е важно купувачите да са наясно с етикетите и тяхната информация. Намалението трябва задължително да бъде изписано върху етикета на всяка стока и има 3 начина за това:

• графично – поставяне на новата цена до старата зачеркната цена;

• словом – изписване на думите "нова цена" и "стара цена", последвани от изписване на съответните суми;

• в проценти – изписване на процента на намаление и поставяне на новата цена до старата, която е зачеркната.

Изисквания, на които трябва да отговарят етикетите на стоките:

- етикетите задължително трябва да са на български език и да включват информация за производителя и вносителя. Ако стоката е от внос, за вида на стоката, характеристиките ѝ, срока на годност и условията на съхраняването ѝ и, ако е нужно, указания за употреба.

- информацията трябва да е ясна, разбираема и четлива, да не е подвеждаща. Ако производителят е поставил етикет с такава информация, търговецът няма право да го променя, ако така има вероятност да подведе потребителите.

- изписаната словом част от етикета може да бъде заменена с графична само ако върху него се използват широко разпространени символи или пиктограми.

- върху етикета на стоките, опаковани или пакетирани предварително, трябва да бъде описано количеството им.

- ако опаковката няма етикет, количеството трябва да се изпише върху самата стока или на табела, непосредствено поставена до нея.

- ако производителят или вносителят не са изписали количеството, търговецът е длъжен да го направи и носи отговорност, ако не го изпише върху стоката. 84% от потребителите ще пазаруват по време на Черния петък тази година

Нови права за потребителите

От 28 май 2022 г. влязоха в сила изменения на Закона за защита на потребителите (ЗЗП), с които са въведени новите изисквания на европейските директиви за защита правата на потребителите. С изменението на ЗЗП са въведени нови правила и задължения на търговците за защита правата на потребителите – санкциите, налагани за нарушения, онлайн търговията и през онлайн платформи, нелоялни търговски практики, намаления на цените и пр.

Потребителите трябва да са запознати с техните нови права, защото те им позволяват да защитят интересите си по време на предпразничните покупки.

Какво трябва да знаете?

- Потребителите ще разполагат с повече време да върнат стоките, поръчани по интернет и са защитени от скрити такси.

- На потребителите, закупили стоки по интернет, не може да се начисляват високи такси за използване на платежно средство, кредитни или дебитни карти.

- Потребителите вече могат се откажат от договора в срок от 14 дни и да върнат стоките, поръчани онлайн. Ако не са уведомени за това от търговеца, срокът е 1 година.

- Срокът за отказ от договора започва да тече от получаване на стоката, а не от сключването на договора.

- По-ясни правила и по-кратки срокове има за възстановяване на сумите. Търговците трябва да възстановяват парите на потребителите, включително и разходите за доставка, при отказ от договора, в срок от 14 дни. Черен петък: какво да знаем и от какво да се пазим

- Потребителите получават образец на формуляр за отказ, който могат (но не са задължени) да използват, ако променят желанието си или ако желаят да се откажат от договора, сключен от разстояние или в дома им. Това ще улесни и ускори отказа, независимо от мястото в ЕС, където е бил сключен договорът.

- Ако търговците искат потребителят да поеме разходите за връщане на стоките, те трябва предварително ясно да обяснят това на потребителите. В противен случай търговците трябва да платят за връщането.

- Потребителите, купили музика, филми или книги като дигитални продукти, за първи път могат да се откажат от договора, но само до момента на започване на изтеглянето.

- Ако една стока се повреди 3 пъти и след всяка рекламация търговецът я поправя, то при поява на нов дефект потребителят може да развали договора и да си поиска парите обратно. Отпада възможността за търговците безкрайно да удовлетворяват рекламациите с ремонт.

- При предявяване на рекламация задължително търговецът трябва издаде на потребителя документ за това. Увеличават се и местата, където потребителите да подадат рекламация – във всички търговски обекти на продавача. Големи разпродажби в моловете, но няма купувачи

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Франция отлага Черния петък

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички