Как се слага гипсокартон на стена?


Как се слага гипсокартон на стена?
Снимка: iStock

7078

Много хора, правещи ремонтни дейности сами, искат да използват гипсокартонени плоскости, за да направят вътрешна изолация или да подравнят стените на дома си, но не знаят как да поставят строителният материал правилно, за да получат оптимално качество.

Все повече от тях закупуват гипсокартон в Stroymart.bg, които предлагат доставка с личен транспорт на клиентите си от столицата и дават детайлни указания на всеки начинаещ майстор.

Какво е гипсокартон?

Гипсокартонените плоскости са широко разпространен строителен материал, който се използва в сухото строителство.

Те са направени от два картонени листа, слепени с гипс. Това ги прави естествен строителен материал, които са еко съобразни и много популярни в последните години.

Тези плоскости се използват за подравняване на стени и за създаване на вътрешна изолация, която излиза много по-евтино в сравнение с външната.

Видове гипсокартон

Стандартно когато се поставя гипсокартон на стена се използват по-плътните вариации, като най-често хората предпочитат тези от 9,5мм.

Когато се планира ремонт с плоскосте за сухо строителство е от изключителна важност да се вземе предвид мястото, на което те ще бъдат поставени, за да бъде съобразена тяхната функционалност.

Важно е да се знае, че цената на плоскостите за сухо строителство варират спрямо функционалността която имат.

Стандартен

Стандартните гипсокартонени плоскости са най-масово използваните за поставяне на стена.

Тези листи са обвити в хартиен слой с бял цвят, по което лесно могат да бъдат различени от плоскостите предлагани при характерни изисквания, които стандартно са с по-висока цена.

Влагоустойчив

Тези листи се използват в помещения в които има повече влага като баня, тоалетна и кухня. В гипса, използван за тяхната изработка, има поставени силиконови нишки, с чиято помощ те са устойчиви на влагата в мокрите помещения.

Характерно за тези плоскости е, че са с плътност от 12,5мм, което разстояние е важно да се предвиди при поставянето им на стената.

Лесно могат да бъдат различени заради зеленият цвят на картонените им слоеве.

Пожароустойчив

Благодарение на вградените в тях стъклофазерни фибри те спомагат за намаляне разпространението на огъня, при възникнал пожар. Те са задължителен строителен материал за помещения изискващи повишено ниво на противопожарна безопасност.

Стандартно, както водоустойчивите, те са по-широки, като най-малкият размер от тях е 12,5мм.

Картоненият слой на тези гипсокартонени плоскости е червен, за да могат да се отличат от останалите видове, предлагани на пазара.

Методи на поставяне на стена

Съществуват няколко начина с които лесно могат да се сложи гипсокартона на стената. Някои от тях изискват по-голямо количество материали, за да бъдат приложени. Всеки един от тях е ефективен и устойчив, ако бъде направен правилно.

Който и метод да бъде приложен за поставянето на строителните материали на стената, важно е да се изчисли предварително какво количество гипсокартон е нужно.

С профили

Това е най-широко разпространеният метод при поставяне на гипсокартон на стена.

Той изисква допълнителното закупуване на УД и ЦД профили, директни окачвачи, дюбели и болтове тип копче, които трябва да бъдат монтирани преди да се поставят плоскостите за сухо строителство.

Първо се разчертават местата на които ще бъдат поставени гипсокартонените листи. Така предварително ще се знае колко плоскости, къде трябва да бъдат поставени и дали е нужно някоя да бъде рязана.

След това се маркират местата, на които трябва да се монтира първият елемент – директните окачвачи. Важно е да се отбележи, че отбелязването трябва да стане на външните две дупки на монтажния елемент. Ако се поставят върху дървена скара – в тази по средата. Те трябва да бъдат разположени на 60см, при широчина на гипсокартонения лист от 120см, един от друг в хоризонтала. След това отбелязаните места се пробиват и се поставя директният окачвач, като се закрепя с дюбели.

Вторите елементи, които се поставят, са водещите – УД профилите. Те се поставят във всеки край на стената, на 6см разстояние от нея и играят ролята на рамка на гипсокартонената стена. След като бъдат монтирани УД профилите се закрепват с дюбели през 50см.

ЦД профилите се поставят след водещите профили, като играят ролята на крепежен елемент за гипсокартона. Те се поставят върху директния окачвач и се закрепват за тях, чрез огъване на краищата на окачвача. Крепежният елемент трябва бъде вкаран в релсите на УД профилите, като бъде оставено разстояние 1см от края им. Много е важно след това ЦД профилите да бъдат нивелирани, за да може гипсокартона да е изравнен. В противен случай е възможно разместване, което да деформира строителният материал.

Накрая идва ред за поставянето на гипсокартонените плоскости, като те се наместват спрямо предварителният чертеж на стената. След това се закрепват с помощта на копчета върху ЦД профилите.

С лепило

Предимството на поставянето на гипсокартон на стена с лепило е, че по този начин се спестява от намаленото пространство на стаята, защото не се използват профили, които допълнително да заемат от стаята.

За залепването на строителния материал ще са необходими кофа, лепило за гипсокартон – суха смес, голяма бъркалка, трупчета и мистрия.

Кофата или съда, който ще използвате, се пълни с вода до половината от обема ѝ. След това в нея внимателно се добавя лепилото, докато не покрие нивото на водата, при което се разбърква с бъркалката до получаване на хомогенна смес.

Полученият разтвор може да се използва в рамките на 20на минути, докато не се втвърди. Това време е достатъчно, за да бъде поставена сместа върху строителния материал.

Лепилото се нанася на топки с диаметър около 20см върху стената или листите на разстояние от 30см по хоризонтала и вертикала. Препоръчително е нанасянето да е на стената, защото при слагане върху строителния материал той става тежък и неудобен за поставяне. За да е сигурно, че плоскостта ще залепне добре е хубаво да не се пести от лепилото.

При поставяне на плоскостите на стената е важно да се сложат трупчета, които да надигнат строителния материал и той да е по-лесен за наместване. Важно е при залепване на листа той да е поставен точно върху предварителните чертежи, за да няма разминаване при слагането на следващите.

След подравняване на плоскостта може да се премине към поставяне на следващата на стената.

В заключение, за да сте сигурни в строителните материали, които купувате, е важно да се доверите на лицензиран дистрибутор.

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички