Кой празнува имен ден днес, 1 ноември 2022


Кой празнува имен ден днес, 1 ноември 2022
Снимка: iStock/Guliver

8046

На 1 ноември почитаме свети безсребърници и чудотворци Козма и Дамян.

Св. Козма и Дамян били родни братя, родили се в провинцията АсияРечник, Мала Азия. Баща им бил езичник, а майка им Теодотия изповядвала християнската вяра. Мъжът ѝ починал рано, и младата вдовица заживяла благочестив живот, като изпълнявала съвета на св. Апостол Павел: "Истинската вдовица се надява на Бога и пребъдва в моления и молитви денем и нощем". Теодотия поучавала децата си да водят богоугоден живот, учила ги на страх Божи и ги съветвала да се утвърждават в християнските добродетели.

Козма и Дамян от ранна възраст се стремели да изпълняват Божия закон. За да бъдат полезни на ближния, те се започнали изучават лекарското изкуство; изучили вълшебните свойства на различните билки и се прочули като лекари. Господ Иисус благословил двамата лекари и им дарил чудотворна целителна сила. Братята били много скромни, не търсели земна слава и величие, нито пък богатства. Не взимали от излекуваните болни нито пари, нито дарове, и изпълнявали строго съветите на Спасителя към апостолите: "Болни изцерявайте, прокажени очиствайте… Даром получихте, даром давайте" (Мат. 10:8). Заради тяхното безкористие светата Църква ги назовава "безсребреници".

Една християнка на име Паладия боледувала много години и похарчила голяма част от имота си по лекари. Като узнала за тях, изпратила хора да ги повикат, за да я излекуват. Св. Козма и Дамян изпълнили молбата ѝ. Те я посетили в дома ѝ, помолили се над нея и я излекували от тежката болест. Зарадвана, тя поискала да ги възнагради. Те обаче отказали. Тя настояла един от двамата да приеме поне 3 яйца в чест на св. Троица. По-малкият брат, св. Дамян, тъй като тя го заклела в името на св. Троица, приел скромния дар. Когато по-късно големият брат узнал, че св. Дамян нарушил дадения пред Бога обет да не приемат никакви дарове за лекуването, поръчал на християните след смъртта им да не ги погребват в един гроб, а Дамян, като нарушител на обета, да бъде погребан отделно.

Пръв починал св. Козма. Когато починал и св. Дамян, християните преценили, че поръчката на св. Козма е прекалено строга и не я изпълнили. Като родни братя, които извършили един подвиг и постигнали равна светост, те били погребани в един гроб. По-късно над този гроб бил построен храм, в който се извършвали много чудеса по тяхното молитвено застъпничество.

Днес имен ден празнуват имен ден празнуват всички, които носят името Козма, Дамян, Аргир и производните им.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кой празнува имен ден днес, 30 октомври 2022

Кой празнува имен ден днес, 28 октомври 2022

Кой празнува имен ден днес, 26 октомври 2022

Кой има имен ден днес, 18 октомври 2022

Кой има имен ден днес, 12 окт 2022

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички