Кой празнува имен ден днес, 10 февруари 2023 година?


Кой празнува имен ден днес, 10 февруари 2023 година?
Снимка: iStock

22752

Свети Харалампий пострадал в началото на III век при римския император Септимий Север (196-210 г.). Той бил епископ в гр. Магнезия, в Тесалия. Без да се страхува от гонението, смело проповядвал истинния Бог и се стараел да отвърне хората от поклонение на идолите. Той говорел:

- Моят Цар Иисус Христос пратил пророците и апостолите, за да могат всички да се вразумят от тяхната проповед и да вървят неуклонно по пътя на правдата. Покланящите се на идоли предават душата си на смърт. А Иисус Христос чрез пророците и апостолите ни показва пътя към вечния живот, а не да вършим дела, които принасят на душата вечна гибел.

Езическите власти хванали светия епископ и го довели при съдията, който дълго го увещавал да се поклони на идолите. Епископът отказал да се отрече от Господа Бога и тогава го предали на страшни изтезания. Стържели тялото му с железни нокти, докато го одрали жив, но старецът с търпение и мъжество понасял страданието и говорел на мъчителите:

- Деца, благодаря ви, дето като стържете вехтото ми тяло, обновявате моя дух, който желае да се облече в нов, вечен живот.

Виждайки изумителната твърдост на стареца и чудесните прояви на Божията сила, много езичници повярвали. Те започнали да славят истинския Бог и много от тях били осъдени на смърт. Чудесно изцерен от раните си, св. Харалампий призовал езичниците да разберат истината, изцерявал болни и чрез силата Божия правел чудеса.

По заповед на императора бил осъден на смърт. Когато го завели на мястото на наказанието, св. Харалампий вдигнал ръцете си към небето и се помолил Богу за всички хора – да им даде телесно здраве и душевно спасение, като им умножи земните плодове.

„Господи, казвал той в молитвата си – Ти знаеш, че човеците са плът и кръв. Прости им греховете и излей Твоята благодат над всички!“

След тая молитва светият старец предал душата си Богу, преди палачът да спусне меча върху него. Свети свещеномъченик Харалампий починал в 198 г. на 113-годишна възраст.

На 10 февруари имен ден празнуват всички, които носят името Харалампий, Харалампи, Валентин, Валентина и производните им.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кой празнува имен ден днес, 9 февруари 2023 година?

Кой празнува имен ден днес, 6 февруари 2023 година?

Кой празнува имен ден днес, 5 февруари 2023 година?

Кой празнува имен ден днес, 3 февруари 2023 година?

Кой празнува имен ден днес, 1 февруари 2023 година?

Кой празнува имен ден днес, 28 януари 2023 година?

Кой празнува имен ден днес, 25 януари 2023 година?

Кой празнува имен ден днес, 24 януари 2023 година?

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички