Кой празнува имен ден днес, 12 януари 2023 година?


Кой празнува имен ден днес, 12 януари 2023 година?
Снимка: iStock

17544

На този ден църквата почита св. Татяна.

Света мъченица Татяна произлиза от знатно и богато римско семейство, което я възпитало от ранно детство в християнската вяра, макар нейният баща да бил 3 пъти прeфект на гр. Рим. Изцяло проникната от тази вяра, Татяна била посветена за дякониса и се отдала на милосърдие и непрестанна молитва. Отказала се от светски радости и се обрекла на целомъдрие и така още повече била достойна за мъченически венец.

Скорошната насилствена смърт на жестокия император Хелиогабал (203-212 г.) освободила християните от заплахата на едно чудовищно гонение и всички били готови да си отдъхнат, когато на престола го заменил 16-годишния му братовчед Александър Север (205-238 г.), майката на когото, Юлия Мамея, решително покровителствала християните и почитала знаменития християнски учител Ориген. Александър имал еклектически убеждения: равнодушен към вярванията на другите, не се придържал към определен светоглед, поради което сред идолите на различните езически божества в дома си имал изображението и на Иисус Христос. Но тъкмо при Александър Север дошъл страшния час за мъченица Татяна.

Заради малолетство на императора държавните работи били ръководени от административни сановници и пълномощници на сената, които по своя преценка прилагали неотменените закони за сигурността на държавата. Още били меродавни противохристиянските разпореждания на императорите Траян, Марк Аврелий и Септимий Север. Анонимният житиеписец на св. Татяна съобщава за жестоките разпоредби и преследвания на християните от управители и сановници като Улпиан, Виталий и Кай, които „проливали християнската кръв като вода“.

Без да гледат на знатното потекло на Татяна и на нейния безукорен живот, тя била заведена в храма на Аполон, за да принесе жертва. Девойката не само отказала, но по нейна молитва идолът се сгромолясал и се разбил на парчета. След напразните увещания на градоначалника да се отрече от Христа младата Татяна била многократно подлагана на най-свирепи изтезания, като дори изболи очите ѝ и рязали ивици от снагата ѝ. След всяко мъчение Бог извършвал чудо със Своята изповедница – тя се явявала на другия ден излекувана. Това много смущавало обърканите мъчители. Те били разколебани в правотата на своите господари, а молитвата на неустрашимата девойка била само една – Бог да докосне сърцата им и да ги обърне към Себе Си.

И молитвата на светата мъченица била чута. Самите мъчители молили господаря си да спре мъченията над невинната римлянка. А когато ги осияла светлина от небето и те видели ангели да подкрепят страдащата девица, не могли да издържат повече. И осмината слуги коленичили пред Татяна и възкликнали: „Прости ни служителко на истинския Бог!“ Разбира се, всички те веднага били предадени на смърт, като новоявени християни.

Когато след целодневно мъчение отвели девойката в тъмницата, през цялата нощ тя, огряна от нетленна светлина, велегласно славословела Бога, пригласяна от небесни ангели, които лекували раните ѝ. И това чудо не трогнало мъчителя. На другия ден той отново я подложил на жестоки изтезания. Уморен от нейната несломимост, безсилният управител наредил да я предадат на изгладнелите зверове, но лъвът се заумилквал около светата мъченица и ближел нозете ѝ. Изпълнен със страх да не би подобна гледка да обърне и други езичници към омразната вяра на „галилеяните“, управителят наредил да я обезглавят. Тази участ достигнала и бащата на мъченица Татяна.

На 12 януари имен ден празнуват всички, които носят името Таня, Татияна, Татяна, Траяна и производните им.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Кой празнува име ден днес, 11 януари 2023 година?

Кой празнува имен ден днес, 7 януари 2023 година?

Кой празнува имен ден днес, 6 януари 2023 година?

Кой празнува имен ден днес, 4 януари 2023 година?

Кой празнува имен ден днес, 2 януари 2023 година?

Кой празнува имен ден днес, 1 януари 2023 година?

Кой празнува имен ден днес, 27 декември 2022 година?

Кой празнува имен ден днес, 26 декември 2022 година?

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички