Кой празнува имен ден днес, 26 октомври 2023 година?


Кой празнува имен ден днес, 26 октомври 2023 година?
Снимка: iStock

5300

На 26 октомври Българската православна църква почита паметта на Св. вмчк. Димитрий Мироточиви (Димитровден).

Свети Димитър е роден през III век в гр. Солун, като по това време баща му е градоначалник. След неговата смърт император Максимиан Херкул възлага този пост на Димитър, приет с голяма радост и почит от жителите на града. Като управител на Солун Димитър открито проповядва и прославя християнската вяра. Заради това си навлича гнева на император Галерий, който го хвърля в тъмница, а по-късно, на 26 октомври 306 г. нарежда да бъде убит. Той е убит с копие по време на молитва от войници, които нахлуват в килията му преди да бъде осъден. Тогава християнската църква го провъзгласява за светец и мъченик на вярата и светец, а за жителите на Солун той се превръща в покровител на града. Празникът на Свети Димитър се чества в Солун още от V век, а скоро след това е пренесен и в Тракия и Македония.

Днес мощите на св. Димитър се съхраняват в едноименната базилика в Солун, издигната на лобното му мястото, а св. Димитър се почита като покровител на гр. Солун. В деня на неговата памет в града се стичат поклонници от цял свят. Почитта към великомъченик Димитрий Солунски е разпространена по целия Балкански полуостров и особено на Света Гора (Атон), където се съхраняват частици от неговите мощи.

В иконографията е изобразяван като конник на червен кон, който с копието си убива военачалника Лий.

В народния календар честването на Свети Димитър се приема като повратна точка в годишното време и с началото на зимата. Според поверието от бялата брада на светеца се изсипват първите снежинки. „Свети Димитър зима носи, а Свети Георги – лято“ – гласи българска поговорка. Този ден е известен също и като Митровден или Разпус. С него завършва периодът, за който се наемат сезонните работници като говедари, овчари, ратаи, и става разплащането с тях. Започва и спазаряването на работници за следващата година.

Снимка: Pixabay.com

Според народното поверие от Димитровден започва подготовката за т.нар. „миши празници“ на следващия ден. В старопланинските райони стопаните следят за първия гост, който прекрачи прага на къщата. Ако той е добър и имотен човек, вярват, че следващата година ще е богата, здрава и плодородна. Ако в нощта срещу Димитровден има пълнолуние, ще се роят пчелите и кошерите ще бъдат пълни с мед. Тази нощ е важна и за хората, които търсят заровени съкровища. Те вярват, че тогава небето „се отваря“ и заровените жълтици проблясват със синкав пламък.

Освен това се вярва, че Свети Димитър е брат на Архангел Михаил – покровителят на отвъдния свят, на умрелите предци. В съботата преди празника е една от най-големите задушници – Димитровската. По това време на годината започват годежи и сватби. На 26 октомври на масата се слагат курбан от овче месо, яхния от петел, пита с ябълки, ракия, както и различни ястия от зеленчуци.

Името на св. Димитър се свързва и с историята на българския народ. През 1185 г., по време на двувековното византийско робство, братята Асен и Петър обявили в Търновград, че не признават повече византийската власт. Това станало на 26 октомври, на храмовия празник на построената от тях църква, наречена на св. Димитър. Закриляни от него, въстаниците довели борбата за независимост и възстановяване на българската държавност до успешен край. През пролетта на 1187 г., след неуспешна обсада на гр. Ловеч, византийският император подписал мирен договор и признал властта на Асен и Петър над Северна България. Така започнала историята на Второто българско царство.

Димитровден е приет също и като ден на строителя. Празнуват всички архитекти, проектанти, строителни инженери и всички, ангажирани в сферата на строителството. Професионален празник и на ковачите, техниците, инженерите и металурзите.

На този ден празнуват: Димитър, Димитрина, Димитрия, Дима, Димо, Димка, Димчо, Димана, Драго, Драгомир, Драган, Митко, Диян/а, Диан/a.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кой празнува имен ден днес, 18 октомври 2023 година?

Кой празнува имен ден днес, 14 октомври

Кой празнува имен ден днес, 9 октомври 2023 година?

Кой празнува имен ден днес, 3 октомври 2023 година?

Кой празнува имен ден днес, 25 септември 2023 година?

Кой празнува имен ден днес, 17 септември 2023 година?

Кой празнува имен ден днес, 16 септември 2023 година?

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички