Кой празнува имен ден днес, 4 март 2024 година?


Кой празнува имен ден днес, 4 март 2024 година?
Снимка: iStock

3129

Преподобни Герасим, родом от Ливия, от млад се посветил на служение Богу и като оставил света, се оттеглил в Тиваидската пустиня. След като проживял там много години, посетил Йерусалим и се заселил близо до р. Йордан. Около него се събрали много подвижници и така се създала голяма обител.

Тогава – V век Евтихиевата ерес смущавала Църквата. Много отхвърляли определението на Халкидонския събор (451 г.) и се присъединявали към лъжеучението.

За разпространението на ереста силно съдействал един монах, умен и хитър, на име Теодосий. Като дошъл в Йерусалим, той обърнал към лъжеучението царица Евдокия, съпруга на Теодосий Млади, и чрез своите хитрини настроил цялото духовенство против йерусалимския патриарх Ювеналий, който бил свален, и хитрият Теодосий заел неговото място.

Неговото пакостно красноречие увлякло за известно време и Герасима. Но Герасим не останал дълго време заблуден, понеже искрено обичал истината и ревностно я търсел. Той се обърнал за съвет към преподобни Евтимий Велики и поученията му благотворно подействали на Герасим. Той отхвърлил ереста и, каейки се за временната си заблуда, започнал да служи Богу още по-усърдно.

Герасим установил в своята обител най-строг начин на живот и давал на братята пример на съвършено безкористие и строга въздържаност. Пет дни в седмицата братята прекарвали в усамотение, всеки в своята килия, отдадени на труд и молитва и не вкусвали нищо, освен малко хляб, фурми и вода. В събота всички се събирали в църква за отслужване на божествена литургия и за причащаване със светите ТайниРечник; след това обядвали на обща трапеза. В неделя след литургията всеки се връщал в своята килия, като взимал със себе си храна за всичкото време и финикови клончета – да плете кошници. С продажбата им се издържал манастирът. Но сами братята нямали никаква собственост, освен една дреха, рогозка, на която спели, и стомна за вода.

През светата Четиридесетница преподобни Герасим обикновено оставял манастира, за да може в усамотение да се предаде на духовен живот. Той се оттеглял в пустинята само с един ученик.

Веднъж, когато прекарвал в пустинята, чудесно видение му възвестило за смъртта на преподобни Евтимий. Той видял хорове ангели, които носели в небесата душата на светия старец, и побързал да отиде в манастира на св. Евтимий, за да присъства на погребението му.

Разказват, че св. Герасим със своята светост привличал към себе си в пустинята и дивите зверове. Веднъж срещнал ранен лъв, превързал му раната и оттогава навсякъде лъвът вървял след него и му служил като домашно животно. А когато преподобният умрял, лъвът дълго тъгувал, след това умрял на гроба му.

Преподобни Герасим починал в дълбока старост в 475 г.

На 4 март имен ден празнуват всички, които носят името Герасим.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кой празнува имен ден днес, 1 март 2024 година?

Кой празнува имен ден днес, 21 февруари 2024 година?

Кой празнува имен ден днес, 14 февруари 2024 година?

Кой празнува имен ден днес, 13 февруари 2024 година?

Кой празнува имен ден днес, 10 февруари 2024 година?

Кой празнува имен ден днес, 9 февруари 2024 година?

Кой празнува имен ден днес, 6 февруари 2024 година?

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички