Кой празнува имен ден днес, 5 февруари 2024 година?


Кой празнува имен ден днес, 5 февруари 2024 година?
Снимка: iStock

1672

При римския император Декий (249–251) имало жестоко гонение срещу християните, като във всички области на империята било заповядано да ги предават на мъчения и смърт.

По това време в гр. Палермо, Сицилия, живеела млада девойка, на име Агатия (Добра). Тя била християнка и се славела с красота, добродетел и знатен род. Родителите ѝ оставили голямо богатство, но тя малко ценяла земните блага, обичала Бога повече от всичко и затова, когато до Сицилия стигнала вест за гонението против християните, започнала да се готви за мъченичество.

Действително, управителят на страната Квинтиан пратил войници за Агатия. Девойката, като чула за тяхното пристигане, влязла в стаята си, помолила се Богу и след това спокойно и смело отишла с войниците в град Катания.

Управителят я настанил у една богата жена-езичница Афродисия, която заедно с петте си дъщери водела живот разкошен и греховен. Той ѝ поръчал да пробва всички старания, за да отвлече Агатия от вярата ѝ. Афродисия изпълнила повелята му: уговаряла девойката да принесе жертва на боговете и се стараела да ѝ внуши любов към земните радости.

След време Афродисия се видяла принудена да дойде при управителя и да му каже: „По-лесно е да смекчиш камък, отколкото да отклониш тая девица от нейния Бог. Аз и дъщерите ми я увещавахме непрестанно, подарявахме ѝ разкошни накити, скъпоценни камъни и бисери. Тя презира всичко това.“

Управителят видял, че увещанията са напразни и повикал Агатия на съд. На въпроса му, от какъв род е, девойката отговорила:

- Родителите ми бяха знатни и цялото ми семейство беше славно и богато.

- Ако ти си от славен и богат род, защо като робиня носиш бедни дрехи? – попитал я управителят.

- Аз съм робиня Христова – отговорила Агатия.

- А защо се наричаш робиня, щом си от славен и богат род?

- Нашето благородство и свобода се състоят в това да бъдем роби на Иисуса Христа.

- Значи ние сме свободни, щом не служим на вашия Христос? – попитал управителят.

- Вие сте роби на греха и поклонници на безчувствените идоли, - отговорила девойката.

- Ако хулиш нашите богове, ще те предам на мъчения. Кажи ми, защо отхвърляш боговете?

Агатия доказвала лъжливостта на езическите богове. Той заповядал да я бият по лицето и я заплашвал с още по-жестоки мъчения, но тя му отговорила:

- Не се боя от нищо: Ако ме дадеш да бъда разкъсана от зверовете, те ще се укротят чрез името на Господа; ако ме хвърлиш в огън, ангели ще ме освежат с небесна роса; ако ме предадеш на мъчения, помощник ще ми бъде Духът на истината, Който ще ме избави от ръцете ти.

Управителят заповядал да отведат Агатия в задушна и мрачна тъмница и на другия ден отново я повикал. Той пак я уговарял да се отрече от Христа.

- Отречи се по-добре ти от своите лъжливи богове – говорела светата девойка – и пристъпи към истинския Бог, Който те е създал, за да не бъдеш предаден на вечна мъка!

Тогава управителят заповядал да я привържат към стълб и да я бият. „Поклони се на боговете и ще останеш жива“ – казал ѝ той. Но Агатия му отговорила:

- Аз се радвам на мъченията, както някои се радват на богато съкровище. Тия временни страдания са полезни за мене, защото както не сипват пшеница в хамбар, преди да я очистят от смет, така и за мене е невъзможно да вляза в Небесното царство, ако първо не бъда очистена чрез страдания.

Управителят заповядал още повече да я мъчат и след това отново да я отведат в тъмницата. През нощта Господ ѝ пратил чудна помощ. Явил ѝ се св. апостол Петър, който с името Господне изцерил раните ѝ. Цяла нощ необикновена светлина озарявала тъмницата. Стражарите, уплашени от чудното видение, се разбягали, като оставили отворени тъмничните врати. Но Агатия не искала да се възползва, за да не се лиши от мъченически венец и да не навреди на стражата. С вдигнати молитвено ръце тя шепнела: „Благодаря Ти, Господи, че ме удостои да страдам за Твоето свято име и, като отне от мене любовта към временния живот, даде ми сила и търпение. А сега, моля Те, повикай ме при Себе Си!“ С тези думи мъченицата предала Богу душата си. Катанските християни погребали тялото ѝ.

Малко време след това Квинтиан се отправил за Палермо, за да присвои имота на светата мъченица. При преминаване на една река конете му се подплашили и го хвърлили в реката и той се удавил. Приемникът му узнал, как Бог наказал жестокия мъчител и не посмял да тревожи сродниците на света Агатия за нейното наследство.

Междувременно славата за подвига на св. Агатия се разнесла из страната. Някакво време след смъртта ѝ християните построили църква над нейната гробница. Простата дреха, която обикновено носела, била поставена на гроба ѝ за спомен на нейното смирение.

Жителите на Катания благоговейно тачат нейната памет. Недалеч от града е вулканът Етна, който от време на време изригва. Веднъж, такова изригване застрашавало града, те взели дрехата на света Агатия и я държали срещу огъня. Бедата минала и катанските жители благодарили на светата мъченица за нейното застъпничество. Това било в годишнината на нейната смърт.

На 5 февруари имен ден празнуват всички, които носят името Агата, Агатия, Добрин, Добринка и производните им.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кой празнува имен ден днес, 3 февруари 2024 година?

Кой празнува имен ден днес, 1 февруари 2024 година?

Кой празнува имен ден днес, 28 януари 2024 година?

Кой празнува имен ден днес, 25 януари 2024 година?

Кой празнува имен ден днес, 24 януари 2024 година?

Кой празнува имен ден днес, 22 януари 2024 година?

Кой празнува имен ден днес, 21 януари 2024 година?

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.80961
 • GBP
  1
  2.28624
 • JPY
  100
  1.20085
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички