4 любопитни факта за Кристин Лагард, която може да стане първата жена шеф на ЕЦБ

4 любопитни факта за Кристин Лагард, която може да стане първата жена шеф на ЕЦБ
Източник: Getty Images

Кристин Лагард, настоящият ръководител на Международния валутен фонд (МВФ), бе номинирана за следващ началник на Европейската централна банка (ЕЦБ) и по всяка вероятност ще заеме поста. От CNBC я представят с няколко интересни факта.

Адвокат, преминал в сферата на финансите

Кристин Лагард е родена в Париж. Завършила е "Право" в университета Paris Nanterre, след това работи в кантората Baker McKenzie, която се занимава с международно право. През 2005 г. напуска, за да влезе в света на политиката. Става министър на външната търговия на Франция, а две години по-късно - икономически и финансов министър.

Дама пионер

Лагард е първата жена финансов министър на държава от Г-7, първата цена ръководител на Международния валутен фонд и би била първата жена начело на Европейската централна банка. Новият пост тя би трябвало да заеме от 1 ноември.

Аферата "Тапи"

Докато е финансов министър на Франция, Лагард оказва влияние върху приключването на 14-годишен съдебен диспут. Става дума за спор на държавата с бизнесмена Бернар Тапи - приятел на бившия френски президент Никола Саркози, който свърши с 400 млн. долара изплатени от държавата на Тапи като компенсации. Опозицията тогава обвини Лагард, че се намесва в съдебната система, докато привържениците ѝ твърдяха, че без нейната намеса страната е щяла да плати много повече. По-късно съдът призна Лагард за виновна в небрежност при изпълнението на служебните ѝ задължения, но обяви, че няма да ѝ наложи наказание, нито да ѝ открие съдебно досие.

Синхронно плуване

Кристин Лагард е била част от националния отбор на Франция по синхронно плуване. Дори има бронзов медал от шампионат.

Европейските лидери описват французойката като най-правилния човек да оглави ЕЦБ. Множеството ѝ контакти и комуникационните ѝ умения се смятат за нейни силни страни.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.