Ето кои са единствените 10 чернокожи милиардери в света

Ето кои са единствените 10 чернокожи милиардери в света
Източник: Getty Images / Guliver

Бил Гейтс, Уорън Бъфет и Джеф Безос може и да са най-богатите хора на света, но определено не са единствените милиардери.

Общо 2043-ма души могат да се похвалят с тази титла, сочат данни на Forbes. 23-мата от тях, които са най-богати, притежават заедно над 1 трлн. долара.

Оказва се обаче, че само 10 от милиардерите в света са чернокожи - по-малко от 1%. Жените пък са само три. Ето кои са най-богатите хора с шоколадов цвят на кожата.

10. Мохамед Ибрахим, 1,14 млрд. долара. Роден в Судан, но живее от години във Великобритания. Състоянието си натрупва, след като основава и продава успешна телекомуникационна компания.

9. Майкъл Джордан, 1,31 млрд. долара. Освен от блестящата си спортна кариера, Джордан е спечелил много и като рекламно лице на различни марки.

8. Фолоруншо Алакия, 1,6 млрд. долара. Днес тази дама е вицепрезидент на нигерийската петролна компания Famfa Oil. Първоначално обаче е имала моден бизнес.

7. Патрис Мотсепе, 1,8 млрд. долара. 55-годишният южноафриканец е основател на минната компания African Rainbow Minerals. Той е първият човек на Черния континент, достигнал статус на милиардер.

6. Робърт Смит, 2,5 млрд. долара. Финансов гуру, водеща фигура в Goldman Sachs години наред. В момента има собствена компания.

5. Опра Уинфри, 3 млрд. долара. Легендарната телевизионна водеща вече си има собствена телевизия и цяла медийна империя.

4. Изабел дос Сантос, 3,1 млрд. долара. Тя е дъщеря на Едуардо дос Сантос, който е президент на Ангола от 1979 г. Състоянието ѝ идва от множество противоречиви инвестиции и проекти, свързвани с баща ѝ.

3. Майк Аденуга, 6,1 млрд. долара. Нигериецът е председател на телекомуникационната компания Globacom, която има 36 млн. абонати. Също така притежава мажоритарен дял в петролната компания Conoil, базирана в Лагос. 

2. Мохамед Ал Амуди, 8,4 млрд. долара. Той е от Етиопия, но живее в Саудитска Арабия, където е натрупал състояние от бизнес в строителството и сферата на недвижимите имоти.

1. Алико Данготе, 12,2 млрд. долара. Най-богатият човек в Африка е председател на нигерийската Dangote Group (най-голямата компания за цимент) от 35 години.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.