По-голям или по-малък престой в затвора за наследника на Samsung?

По-голям или по-малък престой в затвора за наследника на Samsung?
Източник: Getty Images/Guliver

Южнокорейската прокуратура поиска по-тежка присъда за наследника на Samsung Лий Джей Йонг, който в петък (25 август) беше осъден на пет години затвор за корупция, лъжесвидетелстване и други престъпления.

Централният окръжен съд в Сеул осъди 49-годишния бизнесмен, заместник-директор на най-големия производител на смартфони в света, за престъпления, свързани с корупционния скандал, довел до свалянето на президента южнокорейския президент Пак Гън Хе. Присъдата е значително по-лека от очакваните по-рано 12 години затвор.

Днес (29 август) прокурорите протестираха част от присъдата, според която Ли Джей Йонг е невинен по някои от обвиненията в подкуп. Ден по-рано адвокатите на обвиняемия пък подадоха жалба срещу присъдата, твърдейки, че той е невинен по всички обвинения.

През зимата стана ясно, че бившият държавен глава Пак Гън Хе е оказала натиск върху Националния пенсионен фонд на Южна Корея, за да подкрепи миналата година сливането на компаниите Samsung C & T Corp и Cheil Industries Inc. В замяна Хе вероятно е поискала от корпорацията различни отстъпки за най-добрата си приятелка Чой Сун Сил, според следователите.

При обиск от компанията бяха конфискувани твърди дискове на компютри и иззети мобилни телефони и документи, свързани със сделката. Това бе третото влизане на разследващите в компанията Samsung, свързано с Пак. Политическият скандал около нея се разгоря, след като тя поднесе публично извиненията си за изтичане на конфиценциална информация към близката ѝ приятелка Чой, която не е назначена на никакъв пост в апарата на президента, но е имала достъп до десетки текстове на речи и изказвания на държавния глава, преди те да бъдат произнесени.

Четирима други висши ръководители на технологичната компания бяха осъдени, като двама от тях ще прекарат в затвора по 4 години.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.