Шефката на YouTube - суперзвезда в технологичната индустрия

Шефката на YouTube - суперзвезда в технологичната индустрия
Източник: Getty Images/Guliver

Сюзан Уоджиски има звезден статут в Силициевата долина. Тя е и сред най-богатите жени в САЩ, спечелили състоянието си сами. По данни на Forbes богатството ѝ се равнява на 480 млн. долара.

Уоджиски израства в Пало Алто, Калифорния. Баща ѝ е поляк, който емигрира от Полша през 1949 г. след настъпването на комунистическия режим. Работи като професор по физика. Майка ѝ пък е от семейство на руски евреи, дошли в САЩ през 20-те години на миналия век. Тя е учителка в гимназия. Сюзан има две сестри, които също като нея имат изключително успешни кариери.

При такова семейство не е изненадващо, че децата залагат много на образованието. Сюзан завършва престижния университет "Харвард" и през 1999 г. започва да работи не къде да е, а в Google. Тя е 16-ият служител на тогава прохождащата компания.

Именно Уоджиски убеждава гиганта да купи YouTube за 1,6 млрд. долара през 2006 г. (днес оценявана на 90 млрд. долара) и така си осигурява позицията на изпълнителен директор на сайта за видеосподеляне.

Любопитен факт е, че едната ѝ сестра - Анн (на снимката горе), която също е бизнес магнат, е била женена за Сергей Брин, един от основателите на Google. Двамата се развеждат през 2013 г., но до ден днешен Сюзан продължава да работи под ръководството на бившия си зет.

Съпругът на Сюзан е бивш служител на Google, двамата имат пет деца. За изпълнителната директорка е важно да балансира между кариерата и личния си живот. Тя има правило винаги да се прибира за вечеря и да не провежда служебни разговори между 6 и 9 вечерта.

"Успехът не се измерва в броя часове, в които работиш. Ако си на работа по 24 часа в денонощието, няма да имаш никакви интересни идеи", споделя тя.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.