Хората, които станаха още по-богати в кризата с коронавируса


Хората, които станаха още по-богати в кризата с коронавируса
Снимка: iStock/Guliver

5899

Ограниченията в кризата с коронавируса постепенно отпадат и много хора с изненада установяват, че докато някои са загубили работата си, други са забогатели още повече. Къде е моралът в цялата тази история?, пише Deutsche Welle.

Не е тайна, че някои хора направиха големи пари покрай кризата с коронавируса. Категорично обаче сред тях не са нито шивачката на маски, нито аптекарят. Най-много спечелиха от кризата хората, които и преди това си бяха достатъчно богати.

Богатите стават все по-богати

Миналата седмица вашингтонският Институт за политически изследвания публикува последния си доклад за милиардерите по света. Присъствието в него на хора, за които ще стане въпрос по-долу, е доказателство за това, че богатите стават все по-богати, а бедните – все по-бедни, именно по време на кризи като сегашната. Там се посочват хора, чието състояние е било внушително и преди кризата, но сега са станали толкова богати, че вече трудно успяват да преброят парите си.

В този списък фигурират например Джеф Безос, шеф на най-голямата в света платформа за онлайн продажби Amazon; милиардерът Джон Албърт Собрато, чийто бизнес е в сферата на недвижимите имоти; основателят на приложението за видеоконферентни разговори Zoom Ерик Юан; Джошуа Харис от Apollo Global Management, която се занимава с алтернативни инвестиции; медийният магнат Роко Комисо...

Добрите и лошите

Мнозина наблюдатели се опитват да различават "добрите" и "лошите" печеливши от кризата с коронавируса. Например най-богатият човек на Сингапур – Ли Ситинг, съосновател на фирма за медицинско оборудване, която произвежда и респиратори, е увеличил състоянието си с един милиард долара само за месец.

Но какво да кажем за Amazon, който печели от това, че безброй магазини са затворени заради ограничителните мерки? Или пък за Microsoft и Zoom, които продават видеоконференции, възползвайки се от наложителната работа от вкъщи? Както и за тези, които търгуват с все по-скъпите недвижими имоти в Силициевата долина? Те не работят за доброто на обществото, а само за собствената си печалба.

Не търсете справедливост

От средата на март насам около 50 млн. американци са загубили работата си. Но състоянието на милиардерите в страната за същото време е нараснало с 10%, или с 282 млрд. долара.

И ако нуждаещите се американци разчитат на еднократната помощ от 1200 долара, 43 000 милионери зад океана (сред които е и президентът Доналд Тръмп и неговото семейство) получават данъчни облекчения за 70 млрд. долара. Казано иначе: вместо по 1200 долара, колкото получава обикновеният човек, всеки един от тези богаташи може да разчита средно на 1,7 млн. долара.

Още от Богатство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички