Кои са най-богатите наследници на руските олигарси?


Кои са най-богатите наследници на руските олигарси?
Снимка: iStock

6359

Юсуф Алекперов – единственият син на президента на "Лукойл" Вагит Алекперов отново е най-богатият сред наследниците на руските милиардери. Със състояние от 18 млрд. долара, той оглавява класацията на Forbes, включваща 20 семейства на милиардери, където на всяко дете се падат поне по 2,25 млрд. долара. Рейтингът се изготвя, състоянието на дадения милиардер се раздели на броя на всички негови признати деца.

На второ място, според оценките на Forbes, са синът и дъщерята на главния акционер на компаниите "Новатек" и "Сибур", Леонид Михелсон (10,1 млрд. долара за всеки). На трето място е синът на собственика на Уралската минно-металургична компания (UMMC) Искандер Махмудов (9 млрд. долара).

На един от участниците - съсобственикът LetterOne и "Алфа-Груп" Михаил Фридман - през 2019 г. се роди дъщеря. Сега той има 5 деца и вече заема по-ниско място в класацията - миналата година всяко от децата му теоретично можеше да разчита на 3,8 млрд. долара (12-то място), тази година всяко от тях има по 2,8 млрд. долара (16-то място).

Общият брой на децата, представени в класацията, е 51. В сравнение с миналата година списъкът се промени - в него са се появили 5 нови участници - три деца на сенатора от Дагестан Сюлейман Керимов и две деца на основния акционер на "Фосагро" Андрей Гуриев. Те заемат съответно 9-то и 20-то място в класацията. За всяко дете на Каримов се падат по 5,3 млрд. долара, за децата на Гуриев - по 2,25 млрд. долара.

Те заемат мястото на децата на шефа на "Алфа Банк" Пьотр Авен, които тази година също се увеличиха. В класацията влезе и синът на основния собственик на "Трубной металлургической компании" и групата "Синара" Дмитрий Пумпянски – Александър.

При изготвянето на подреждането не са взети предвид твърденията на Михаил Фридман и Владимир Потанин, че те няма да оставят много пари за децата си и ще дадат милиарди за благотворителност.

През март 2018 г. Вагит Алекперов разкри, че прави стъпки за прехвърляне на акциите си в "Лукойл" на наследниците чрез тръст, като те няма да могат да разделят пакета. През есента на 2017 г. в интервю за Bloomberg той призна, че търси наследник и че синът му не е подходящ за тази роля, тъй като смята работата си за твърде сложна.

Юсуф Алекперов напуска Лукойл през 2018 г. и се занимава със собствен бизнес - производство на енергийната напитка Plan B. По неокончателни данни за 2018 г. нетната печалба на компанинията му Plan B LLC е почти 3 млн. рубли.

Според Forbes към 16 април 2020 г. в Русия е имало 103 милиардери, а общото им състояние е 439 млрд. долара. "Ако тази сума се раздели равномерно на общия брой на техните деца (281), всички те също ще бъдат милиардери със среден "портфейл" от 1,56 млрд. долара", отбелязва изданието.

Още от Богатство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички