Ще останат ли земеделци в Турция?


Ще останат ли земеделци в Турция?
Снимка: iStock

12280

"Земеделците сеят кредити, жънат дългове", пише в заглавие опозиционният турски вестник "Сьозджу". Поводът за публикацията е днешният Празник на земеделците, както в Турция се чества ежегодно на 14 май.

"За 17 години (през които на власт е управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието, б.р.) дълговете на земеделците, наречени някога от великия лидер Ататюрк "господари на народа", са се увеличили 40 пъти, като възлизат на 160 млрд. турски лири", отбелязва изданието. "Продукцията им е обезценена, не могат да печелят, не могат да се изхранват", допълва "Сьозджу".

Турция глобява търговци заради скъпите храни

Според вестника само до преди 20-25 години Турция е успявала да покрие сама собствените си нужди от земеделска продукция, но се е провалила заради погрешни политики в сектора на селското стопанство. "Стигнахме до там, че внасяме и слама. Губещите са милиони земеделци и Турция", коментира изданието.

Вестникът дава думата и на опозиционни депутати, разтревожени от положението на сектора. Йомер Фетхи Гюрер от Народнорепубликанската партия отбелязва, че не е достатъчно плащанията по кредитите на фермерите да бъдат отсрочени, а непременно трябва да бъдат премахнати лихвите.

Орхан Чакърлар от "Добра партия" пък алармира, че броят на земеделците е намалял с 40% от 2008 г. досега. Ако не се откажем от вноса (на селскостопанска продукция) след 10 години няма да има кой да празнува 14 май, казва той.

Турция е номер 1 в света по износ на брашно

Темата е водеща и за друго опозиционно издание – вестник "Айдънлък". "На Празника на земеделците аплодисментите са за производителите", пише вестникът.

За да оцелее секторът, му е нужно: планово производство и политики в подкрепа на производителите, понижаване цената на консумативи като торове и дизел, дългосрочни безлихвени кредити – мерки, за да се осигури непрекъснатост по веригата между производител и потребител, препоръчва председателят на Асоциацията на турските земеделски камари Шемси Байрактар.

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички