Какви храни е важно да присъстват в менюто на хората с диабет


Какви храни е важно да присъстват в менюто на хората с диабет
Снимка: Thinkstock/Guliver

14328

Храненето е изключително важно за хората, които страдат от диабет тип 2. Има храни, които лекарите съветват да се избягват, за сметка на други, които е задължително да присъстват в менюто.

1. Пълнозърнест хляб

Той подпомага процеса на храносмилане. Богат е на фибри, които ни помагат да регулираме килограмите. Наднорменото тегло е сред основните причинители на захарен диабет. Пълнозърнестият хляб ни засища за по-дълго време, а и е полезен за дейността на сърцето.

Според ендокринолозите в менюто на диабетиците е препоръчително да присъстват пълнозърнести храни – ориз, макарони и други.

2. Месни продукти

Чистото месо се препоръчва от диабетолозите. Може да се редуват пилешко, пуешко, телешко, заешко, риба, черен дроб. Важно е обаче те да не бъдат пържени, а приготвени на скара или варени.
Хората с диабет трябва максимално да се стремят да ограничат мазнината, затова пържените храни не са препоръчителни за тях.
Ендокринолозите съветват при определяне количеството на месото за порция да използваме т.нар „правило на китката“. Според него месото, което консумираме на едно хранене трябва да се равнява на половината ни длан.

3. Зеленчуци

Това са храни, които имат голям обем но малко калории. Разбира се, не важи за всички, но с пълна сила се отнася за зелените салати. Хората с диабет почти целогодишно имат голям избор от зеленчуци, които са полезни за тях. Лекарите обръщат внимание, че е по-добре да се избират такива без скорбяла (броколи, маруля, спанак, краставици, аспержи, патладжан), защото съдържат по-малко нишесте, респективно – по-малко калории.
Добре е те да се ядат необработени, сварени или гриловани.

4. Подправки

Научно доказано е, че има подправки, които помагат да се контролират нивата на кръвната захар. Това са канела, карамфил, куркума, индийско орехче, босилек, кимион, чесън, джинджифил, розмарин и мащерка.
С тях храната ще бъде много по-вкусна, освен че ще е и здравословна.

Забранени храни при диабет няма. От значение е обаче кое по колко се консумира и най-вече как се приготвя. Страдащите от диабет не бива да неглижират менюто си, а да спазват стриктно режима, който изготвят заедно с лекуващия доктор. Това ще им помогне да се чувстват по-добре и да водят по-пълноценен начин на живот.

Повече за диабета вижте тук!

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички