Треска за кислородни апарати: Търсят се 10 пъти повече от наличните


Треска за кислородни апарати: Търсят се 10 пъти повече от наличните
Снимка: iStock

15646

Нарастващият брой пациенти, критично болни от коронавирус, подхранва търсенето на апарати за изкуствено дишане. В момента се търсят 10 пъти повече от наличните в болниците по света, заяви най-големият производител на медицинска техника в Китай – Shenzhen Mindray Bio-Medical Electronics, пише Bloomberg.

Компанията, заедно с други китайски производители на кислородни апарати, отчита сериозен скок на поръчките от чужбина, тъй като страните се надпреварват за повече от машините, използвани в интензивните отделения.

При тежките случаи на Covid-19 наличието на дихателен апарат може да определи дали пациентът ще живее, или ще умре.

"Търсенето е няколко пъти по-голямо отколкото могат да поемат поръчките, поръчките са няколко пъти по-големи от настоящия ни капацитет, а капацитетът ни вече е няколко пъти по-голям от предишния", признава пред Bloomberg Ли Уенмей, секретар на борда на компанията.

Докато общият брой на смъртните случаи от коронавируса наближава 20 000, лекарите от Милано до Ню Йорк отчаяно търсят кислородни апарати. Болниците, които обикновено разполагат само с няколко от машините, сега са изправени пред нуждата да имат по един за всеки пациент в тежко състояние.

Кога може да има ваксина срещу смъртоносния Covid-19, четете тук.

Въпреки че президентът на САЩ Доналд Тръмп разреши на производителите на автомобили като Tesla да започнат производство на респиратори, за да компенсират недостига, сложните устройства не се създават толкова лесно, колкото други медицински консумативи като медицински маски или дезинфектанти.

960 000 пациенти в САЩ ще се нуждаят от апаратна вентилация заради коронавируса, но в страната има само около 200 000 такива устройства, посочва Дружеството за спешна медицинска помощ.

В Италия, страната с най-голям брой смъртни случаи от пандемията, тежък дефицит на респиратори принуди лекарите да прилагат т.нар. медицински триаж – с което се степенува необходимостта на пациентите от медицинска помощ (лекарите се захващат първо с най-тежките и спешни случаи).

Китайската компания, която произвежда до 3000 респиратора на месец, сега се опитва да забави доставките за местни клиенти, така че първо да изпрати поръчките на задгранични купувачи при по-спешна нужда, казва Ли.

Новите случаи на коронавирус в Китай намаляват и хората се връщат към работата и нормалния си живот, въпреки че пандемията се ускорява в световен мащаб.

Производството на пациентни монитори, които проследяват жизнените показатели на хората в критично състояние, също е нараснало почти 3 пъти от миналата година. Mindray в момента произвежда по 30 000 монитора на месец.

Респираторите вкарват кислород в белите дробове и отстраняват въглеродния диоксид от тялото. Много пациенти, заразени с новия коронавирус, се нуждаят от такъв апарат, тъй като нивото на кислорода в кръвта им спада бързо – т.нар. хипоксемия – което може да причини увреждане на органите и е животозастрашаващо.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички