Личните карти в Нидерландия стават безполови


Личните карти в Нидерландия стават безполови
Снимка: iStock

8534

Полът ще престане да се споменава в личните карти в Нидерландия през следващите няколко години, тъй като това е "ненужна" информация, заяви министърът на образованието и културата.

В писмо до парламента, видяно от AFP в събота, Ингрид ван Енгелсхофен посочва, че категориите на пола ще бъдат пропуснати от личните карти от 2024/2025 г.

Ван Енгелсхофен каза, че възнамерява да ограничи, когато е възможно, ненужната регистрация на пола, дори ако такава информация продължи да се включва в паспортите в съответствие с регламентите на Европейския съюз.

"Нидерландия няма да бъде първата държава-членка, чиито лични карти пропускат пол. Германската лична карта не го включва", посочи министърът.

Хората трябва да могат да "създават собствена идентичност и да живеят в пълна свобода и сигурност", каза Ван Енгелсхофен.

Холандските организации за права на ЛГБТИ (лесбийки, гей, бисексуални, транссексуални и интерсекс) приветстваха този ход.

"Това е отлична новина за хората, които ежедневно срещат проблеми с този вид категории в личните си карти", казват те в съвместно изявление.

"И също така е добра новина за всеки, който вярва, че съдържанието на вашето бельо не засяга правителството или властите."

Нидерландия направи крачка към признаването на трети пол през 2018 г., когато холандските интерсекс лица спечелиха правото да не се определят като мъже или жени в акта си за раждане.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички