Facebook е давала на Netflix и Spotify достъп до лични съобщения на потребители


Facebook е давала на Netflix и Spotify достъп до лични съобщения на потребители
Снимка: Getty Images/Guliver

3286

Социалната мрежа Facebook призна, че е давала на външни компании, по-специално Netflix и Spotify, достъп до личните съобщения на милиони потребители.

Разкритието беше направено от вестник The New York Times, а сега вече е и потвърдено от самата компания. Обяснението ѝ е, че по този начин хората можели да ползват другите платформи чрез профилите си във Facebook.

"Имали ли са наши партньори достъп до съобщения? Да. Но потребителите е трябвало изрично да се впишат във Facebook, за да използват услуга за съобщения на някой от партньорите ни. Да вземем за пример Spotify. Ако се впишеш в приложението чрез акаунта си във Facebook, можеш да пращаш съобщения директно през него, без да го напускаш. И съответно компанията има достъп до тези съобщения, за да поддържа услугата по изпращането и получаването им", обясняват от Facebook в пост в блога си.

Според документи, публикувани от The New York Times, в Spotify са имали достъп до съобщения на над 70 млн. потребители на Facebook всеки месец. Както Sportify, така и Netflix и дори Кралската банка на Канада са можели да четат, пишат и дори да изтриват лични съобщения.

От Spotify и Netflix са заявили пред вестника, че не са знаели, че имат такъв достъп. От Facebook пък са подчертали, че няма засечени злоупотреби с информация от лични съобщения.

Макар да не е изненадващо, че социалната мрежа е толкова дълбоко интегрирана с външни партньори, определено е притеснително, че тя не е информирала потребителите си за достъпа до информацията им и не им е поискала разрешение, коментират експерти. 

За Facebook това е поредният скандал тази година. Припомняме, че през пролетта бе разкрито, че данни на милиони потребители са били използвани за манипулации на политическа тема. Съобщавано бе и за няколко пробива в сигурността, при най-съществения от които изтекоха данни на 50 млн. души.

Spotify е популярно приложение за стрийминг на музика, а Netflix пък е платформа за стрийминг на филми и сериали, която успешно произвежда и собствено съдържание.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички