Турция глобява търговци заради скъпите храни


Турция глобява търговци заради скъпите храни
Снимка: iStock/Guliver

6351

Турция продължава да се бори с поскъпващите храни, които увеличават инфлацията в страната. След серията проверки на тържищата през миналата седмица, които установиха „прекомерно“ увеличение на цените до 800% на някои стоки, властите започнаха да глобяват търговците.

Министерството на търговията ще санкционира 88 компании с глоби от над 2 млн. турски лири (381 000 долара). Други 76 компании са глобени общо с около 810 000 лири (154 000 долара) за продажба на нерегистрирани продукти и други нарушения, съобщава в изявление министърът на търговията Рухсар Пекджан, цитиран от турски медии.

Правителството смята да стимулира турското земеделие, за да осигури стабилност на цените на храните. Властите смятат да премахнат прекупвачите на земеделски продукти, които манипулират цените, като вместо това общините директно ще продават плодове и зеленчуци на потребителите. Местните власти в Анкара и Истанбул ще отворят сергии за евтини зеленчуци на десетки места, предава Анадолската информационна агенция.

"Ще приложим интензивна програма във всички области, за да увеличим селскостопанската продукция и да осигурим стабилност в цените на хранителните продукти", написа министърът на икономиката и финансите Берат Албайрак в Twitter.

Производителите ще бъдат стимулирани и чрез преференциални кредити от държавната банка Ziraat, за да развиват оранжерийно земеделие и да увеличат производството.

Обезценяването на турската лира през последната година сериозно повиши цената на вноса и транспортирането на храни в страната.

При годишното поскъпване на храните от 31%, най-голямото от поне 15 години, правителството прибягва до крайни решения, като дори използва местни полицаи, за да наблюдават магазините. Патладжаните, краставиците и доматите поскъпнаха съответно с 81%, 53% и 39%, според официални данни.

обхватът на проверките ще се разшири, за да се идентифицират неразумни увеличения на цените, които не биха могли да се обяснят с динамиката на търсенето и предлагането, разходите за производство или по-високите валутни курсове.
„Инспекциите вече започнаха да показват положителното си въздействие. Цените на някои основни продукти са спаднали с 45% през последните три дни ”, каза тя.

Проверките ще се разширят, за да открият твърде големи увеличения на цените, които не биха могли да се обяснят с динамиката на търсенето и предлагането, разходите за производство или по-високите валутни курсове.

„Инспекциите вече започнаха да показват положителното си въздействие. Цените на някои основни продукти са спаднали с 45% през последните 3 дни”, казва Пекджан, цитирана от Hurriyet Daily News.

"Инспекциите ни ще продължат в цяла Турция с пълна пара, за да не дадем почивка на опортюнистите", уверява министърът.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички