Асен Василев: Решено е част от проектите в Плана за възстановяване и устойчивост да отпаднат


Асен Василев: Решено е част от проектите в Плана за възстановяване и устойчивост да отпаднат
Снимка: БГНЕС

2416

Правителството взе решение за отпадане на част от проектите по Плана за възстановяване и устойчивост, обяви на брифинг в Министерския съвет след заседанието на кабинета министърът на финансите Асен Василев. По думите му това е свързано с промяната на финансовата рамка на Плана, която стана още през 2022 г.

„30% от средствата в Плана за възстановяване зависеха от това колко добре са се възстановили икономиките и през 2022 г. по формула, която е договорена още при създаването на Плана, 24 от 27 държави загубиха средствата“, припомни той.

Асен Василев обясни, че засегнатите проектите са проектът за батерии, както и такива, които е трябвало да бъдат във фаза на изпълнение – подготвени или с пуснати поръчки, или с избрани изпълнители, но през последната година правителството не е успяло да ги вкара в тази фаза.

Василев посочи, че това не е част от предоговарянето, което се случва по чл. 21, а намаляване на проектите по чл.18 вследствие на намалените финансови ресурси по Плана за възстановяване, която всички държави трябва да изпратят до ЕК с крайна дата 30 септември. „Самият процес по предоговарянето ще стане след консултация с парламента и се очаква да приключи до края на тази година“, заяви Василев.

Той поясни, че са засегнати в по-голяма или в по-малка фаза 18 проекта, единият от които е проектът за протонен център, който има 1 година закъснение в изпълнението и няма как до 30 юни 2026 г. да бъдат проведени тепърва обществените поръчки, да се изгради, да се купи оборудване, да тръгне и да бъде разплатено. „Имаме времево ограничение по ПВУ, което е абсолютно твърдо, проекти с 1 година забавяне по естествен начин отпадат“, обясни министърът и добави че това не означава, че протонният център, ако се прецени от парламента и НС, не може да се случи, но ще трябва да стане с национални средства.

На въпрос за синдикатите от Марица Изток 2, които са в протестна готовност заради териториалните планове, Асен Василев заяви, че териториалните планове трябва да се финализират и изпратят до ЕК до края на месеца. „Доколкото зная още текат разговори между Министерството на енергетиката и синдикатите, затова ще има извънредно заседание на МС в петък, който е последният възможен срок за приемане на тези планове. Моята лична позиция е, че България трябва да се възползва от тези средства и че Министерството на енергетиката заедно с всички, представени в енергетиката, трябва да решат какъв е най-добрият начин тези средства да бъдат инвестирани, така че регионите да се развиват“, коментира Василев.

Попитан за данъчните промени и възможностите при събрани данъци НАП да възнагради хората, подали сигнала, Асен Василев каза, че такова законодателство има в почти всички европейски държави, в САЩ, в ЕС и то е изключително ефективно. „Това не е нещо ново, което сме си измислили в България. Най-големите данъчни измами се откриват вследствие на такива сигнали. Ако има притеснения, че хора ще подават недобросъвестни сигнали, това и сега се случва“, посочи министърът.

Той съобщи, че в момента текат разговори с представители на бизнеса, които подготвят предложения за изсветляване на бизнеса, за да може да се запази 9% ставка. Тези предложения включват 7-8 елемента, част от които са минимални прагове на заплатите, които са по-високи от минималната заплата, задължителни ПОС терминали, както и ако не се издаде фискален бон, да не се заплаща сметката в ресторанта и редица други мерки.

На въпрос за данъчното облекчение от 100 лева месечно при предоставяне на касови бележки, Василев заяви, че за някои тези пари може да изглеждат малко, за много хора изобщо не са.

Министърът коменира и датата на националния празник, като според него 24 май е най-подходящата дата за национален празник на България.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Ще загубим ли милиарди в енергетиката заради липса на истински План за възстановяване?

Планът за възстановяване на Гърция: Как изглежда

Най-после получихме първите милиарди по Плана за възстановяване

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички