Австралия: Г-7 трябва да промени правилата на глобалната търговия


Австралия: Г-7 трябва да промени правилата на глобалната търговия
Снимка: istock

2399

Държавите от Г-7 трябва да променят правилата на глобалната търговия, за да спрат мощните страни, които използват икономическа принуда, заяви австралийският премиер Скот Морисън в сряда преди срещата на лидерите на групата във Великобритания. Тъй като търговската война на Австралия с най-големия й търговски партньор Китай показва малко признаци на отслабване, Морисън заяви пред Perth USAsia Center, че глобалният ред, основан на правила, е „под сериозно напрежение“, предава БГНЕС.

"Най-практичният начин за справяне с икономическата принуда е възстановяването на обвързващата система за уреждане на спорове на глобалния търговски орган," каза той. „Там, където няма последствия за поведение на прониждаване, има малко стимул за сдържаност“.

През последните месеци Пекин наложи сурови икономически санкции срещу редица австралийски продукти, включително мита или прекъсване в няколко селскостопански сектора, въглища, вино и туризъм. Мнозина в Канбера смятат, че мерките са наказание за отблъскване на операциите за влияние на Пекин в Австралия, отхвърляне на китайските инвестиции в чувствителни области и публично призоваване за разследване на произхода на коронавируса.

Коментарите на Морисън идват преди срещата на върха на Г-7 в Корнуол, Южна Англия, където Австралия е поканена като страна гост да участва в разговорите ”Г-7 плюс”".

Той планира да използва събитието като възможност за работа с водещи държави за „модернизиране“ на правилника на Световната търговска организация, преди конференцията на министрите през ноември.

Австралия започна действия в СТО по отношение на китайските мита върху вноса на ечемик, но случаят може да отнеме години, за да се реши.

Тъй като климатичните промени се очаква да бъдат на първо място в дневния ред на първата физическа среща на Г-7 от близо две години, Морисън също изглежда готов да се противопостави на международния натиск да ангажира Австралия да се превърне в неутрална към въглерода до 2050 г.

Австралия ще се съсредоточи върху "как успяваме и просперираме" в глобалната икономика, която се движи към нетна нула (на вредни емисии), без да излага на риск местните работни места и индустрии, каза той в сряда.

"Става въпрос за това как Австралия е в състояние най-добре да развие нашите интереси като част от свят, който се занимава с изменението на климата."

Австралия е един от най-големите производители на въглища и природен газ в света, но през последните години претърпя и екстремни суши, наводнения и пожари, които според учените се влошават от изменението на климата.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички