Колко време ще отнеме налагането на глобален корпоративен данък?


Колко време ще отнеме налагането на глобален корпоративен данък?
Снимка: Getty Images

3040

Финансовите министри на страните от Г-7 постигнаха сделка за налагане на минимален глобален корпоративен данък от минимум 15%, но по-всичко личи, че предстои много работа за да може подобно решение да бъде наложено по света.

Министрите от Г-7 посочват, че постигната сделка в края на миналата седмица, е важно постижение за световното сътрудничество по отношение на облагането на големите международни компании и по-конкретно технологичните гиганти. Засега споразумението засяга само между членовете на Г-7, а именно Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания, както и Европейския съюз, като в близко бъдеще предстоят сложни и задълбочени преговори, пише CNBC.

Британският финансов министър Риши Сунак, който беше домакин на срещата на министрите от Г-7 в Лондон, коментира през уикенда, че са „постигнали историческо споразумение за реформа на глобалната данъчна система, за да я направят подходяща за глобалната дигитална епоха, като е от решаващо значение да се уверим, че това е честно, така, че правилните компании да плащат правилния данък на правилните места”.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън коментира, че световен корпоративен данък би прекратил състезанието между отделните страни на полето на облагането на бизнеса. Споразумението ще бъде обсъждано на срещата на Г-20 през идния месец и идва само дни преди лидерите на страните от Г-7 да проведат среща, насрочена за петък тази седмица.

Въпреки, че финансовите министри на най-напредналите икономики в света постигнаха сделка, много експерти не са особено впечатлени, като смятат, че минимална ставка от 15% не е достатъчно амбициозна, а налагането й ще бъде сложно.

Дълъг път

Джордж Диб, ръководител на „Център за икономическа справедливост” към лондонската неправителствена организация Institute for Public Policy Research, коментира, че „има големи въпроси около равнището, на което ще поставим минималния данък”, но все пак признава, че споразумението „ е основна стъпка напред към постигането на глобален консенсус”.

„Бихме искали да видим нещо доста по-близко до 25%. Кабинетът на Байдън влезе в тези преговори с откриващо предложение от 21%, но смятам, че голямата битка между Г-7 в петък и събота е била около формулировката, за това дали ще се казва „15%” или „не по-малко от 15%” и защото имаме формулировката „не по-малко от 15%”, вратата остава отворена за преговори”, казва той.

„Това е началото на дълъг път... Предизвикателството при международното облагане на големите мултинационални компании е, че действително става дима за проблем в колективното действие. Необходимо е не всички държави, но повечето и тези с големи икономики да правят ходове по едно и също време”, смята Диб.

Джим Рийд, глобален ръководител Фундаментална кредитна стратегия и Тематични проучвания в Deutsche Bank, нарича споразумението „повратна точка”, но посочва, че перспективите засега са неясни.

„Новината от уикенда не е радикална сама по себе си, но навярно е сигнал за неща, които идват”, казва той.

„Подозирам, че сме достигнали долната граница по отношение на корпоративния данък, но остава неясно с колко може да се вдига в свят, в който все още сме относително глобализирани и е очевидно, че за да заработи напълно трябва повече страни да се качат на борда, не само Г-7, но навярно това е повратна точка”, казва той.

По думите му, фокусът сега ще се насочи към срещата на финансовите министри на страните от Г-20, която е насрочена за юли тази година, за да видим „дали можем да постигнем по-широко споразумение и дългосрочни разговори с около 140 страни, координирани от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие”.

Различни неправителствени организации отдавна призовават за по-високи ставка за облагане на бизнеса. Габриела Бъчър, изпълнителен директор на НПО-то Oxfam International, смята, че лидерите на развитите страни не са поставили достатъчно висок данък.

„Време беше някои от най-силните икономики в света да принудят мултинационалните корпорации, включително технологичните и фармацевтични гиганти, да плащат справедливи данъци”, казва тя. „Въпреки това, фиксирането на ставката за минимален глобален корпоративен данък на едва 15% е прекалено ниско. Ще свърши малко работа за прекратяване на вредното състезание по отношение на корпоративния данък и пресичането на широкоразпространеното използване на данъчни убежища”, добавя тя.

По думите й, „абсурдно е” Г-7 да си мисли, че са поправили данъчната несправедливост с поставянето на минимална ставка, която така или иначе се доближава до реалните данъци за бизнеса по света, като тези в Ирландия (корпоративен данък от 12.5%), Швейцария (около 15%) и Сингапур (около 17%).

Ще са нужни години?

Жил Моек, главен икономист на AXA Investment Managers, отбелязва, че е необходима доста по-задълбочена координация, преговори и още време за да бъде постигнато същинското споразумение. А това може да отнеме години.

„Споразумението на Г-7 ще трябва да бъде потвърдено от Г-20 през юли, а след това координирано на дори още по-широко ниво под егидата на ОИСР. Нивото – 15%, при положение, че Байдън започна с 21%, може да направи всичко по-приемливо за страните с ниски данъци като Ирландия (12.5%), което като цяло би улеснило постигането на сделка.”, казва той.

„Все пак, тези страни навярно обмислят, че веднъж когато принципите на минималния данък бъдат договорени, има значителна вероятност ставката да започне да бъде вдигана, но ще отнеме време и огромна техническа работа преди реално да бъдат наложени промените. Френският финансов министър Бруно льо Мер спомена „2 до 3 години” в неделя”, добавя той.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички