България сред страните с най-нисък корпоративен данък в света


България сред страните с най-нисък корпоративен данък в света
Снимка: istock

7981

Финансовите министри на страните от Г-7 постигнаха съгласие за налагане на минимален глобален размер на корпоративния данък. Предвижда се ставката да не бъде по-ниска от 15%. Дългоочакваното решение бе взето на среща проведена в края на миналата седмица, като това е решителна стъпка към евентуалното разпространение на новата данъчна схема по света.

Ако подобен подход, рано или късно, бъде възприет на по-широко международно ниво, то новият минимален данък може да засегне и България. Това е така, защото страната ни попада сред юрисдикциите с най-ниски налози за бизнеса в света, сочат данни, публикувани от CNBC.

С корпоративен данък от 10%, България се нарежда сред държавите, които имат най-ниска ставка за облагане на печалбите на бизнеса, сочи статистика на база данните на Организацията за икономическо сътрудничество и възстановяване, KPMG и Tax Foundation, актуални към края на 2020 година. По света има около 15 държави, които не прилагат общо правило за корпоративен данък. Това са офшорни зони, като Бермуда, Каймановите острови, Британски Вирджински острови и прочее.

България попада в следващата група страни, които прилагат корпоративен данък в размер под 13%. Компания ни правят държави като Лихтенщайн, Ирландия, Кипър, Молдова, Макао, Република Косово, Република Северна Македония, Гибралтар, Киргизстан, Катар, Парагвай и др. С данъци под нивото от 10% изпъкват Черна Гора, Унгария, Туркменистан, Узбекистан и Барбадос.

Страните с най-нисък корпоративен данък в света (без тези с нулева ставка)

Решението на финансовите министри на страните от Г-7 отразява амбицията на САЩ да наложи минимален корпоративен данък по света. Целта е пресичане на практиките на големите международни компании, които избягват плащането на налози, като пренасочват печалбите си към свои дружества, регистрирани в държави с нисък или почти несъществуващ корпоративен данък. Освен това САЩ иска държавите, които прилагат специални „дигитални данъци” да се откажат от тях, замествайки ги с минималната глобална ставка. Причината е, че тези налози са насочени конкретно срещу щатските технологични гиганти, като Facebook, Google и Amazon.

Размерът на корпоративния данък по света

Дълги години България изтъкваше предимствата си като инвестиционна дестинация именно чрез ниския си корпоративен данък в размер от 10%. Европейският съюз също дава сигнали за унифицирана данъчна система, което означава, че под някаква форма глобалният данък може да бъде приложен и на ниво ЕС. Така, ако новата система бъде разпространена сред най-развитите икономики в света, то България може да изгуби това предимство. От друга страна, големите компании ще бъдат принудени да плащат данъците си там където генерират приходите си, което може да вдигне постъпленията за бюджета.

От другата страна на монетата са държавите с високи корпоративни налози. С най-висок данък за бизнеса в света е Коморски острови – цели 50% за компании надвишаващи определен праг в оборота. С данъци в диапазона 50% - 33% попадат страни като Пуерто Рико, Суринам, Замбия, Судан, Малта, Кирибати и прочее. Франция е на дъното с данък в размер на 33.3% за фирми с данъчна основа над 75 000 евро.

Очаква се новата данъчна схема да увеличи данъците, които компаниите плащат с между 50 и 80 мрлд. долара, по данни на Reuters.

През следващия месец страните от Г-7 трябва да предадат концепцията на държавите от Г-20. Страните членки на ОИСР също дават сигнали, че ще подкрепят единен данък за бизнеса. Налагането на подобна схема може и да не се окаже лесна работа, тъй като има страни по света, които няма да се откажат лесно от данъчното си предимство. Ако всички преговори минат успешно, то през октомври страните от Г-20 би следващо да подпишат новия глобален данък, предава New York Times.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички