Банките всячески ще избягват санкционираните по закона "Магнитски"


Банките всячески ще избягват санкционираните по закона "Магнитски"
Снимка: Стопкадър

3089

Банките ще бягат като дявол от тамян и ще гледат да се отърват от бизнес отношенията си с хора, санкционирани по закона "Магнитски". Това каза в ефира на Нова телевизия банкерът Левон Хампарцумян в коментар за наложените на Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков санкции от САЩ.

Очакванията са днес властта да разпространи разширен списък с физически и юридически лица, свързани с обявените от САЩ санкционирани лица.

"Санкциите за тези, които нарушават списъка от САЩ, са автоматични. Ако имаш някакви бизнес отношения с този човек - например, банка, която продължава да оперира в долари с него, може да получи глоби и санкции, на база това, че нарушава предишната санкция", обясни Хампарцумян.

"Влиянието на тези пари в икономиката, в политиката и всичко друго всъщност доста рязко се пресича. Това е и целта на санкциите, наложени от САЩ", добави той.

По думите на Хампарцумян обикновено олигархичните отношения водят до блокажи на икономиката, които намаляват генерирането на ново богатство. И в пресичането на такива отношения експертът вижда положителния принос за България от налагането на санкциите.

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията обясни, че според него ще има репутационен риск за работещите с фирмите, които попадат в списъка.

Хампарцумян допълни, че санкциите са направени така, че да затруднят компаниите до максимална степен и да ги извадят от бизнеса в развития свят. САЩ обясни защо са наказани Божков и Пеевски

Безлов уточни още, че санкциите, наложени от САЩ, са инструмент, който не служи като доказателство. "Страните, които са засегнати, правят собствени закони. Какво точно ще се направи в България, е трудно да се прецени. Това, което правителството се опитва, е държавните дружества да не попаднат под санкциите на закона, а да ги изолира, ако имат такива отношения", добави той.

"Държавата е добронамерена. Опитва се да предпази собствените си дружества, а и да даде един сигнал на всички останали да внимават", смята Хампарцумян.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички