Близо 124 000 млади хора в България нито работят, нито учат


Близо 124 000 млади хора в България нито работят, нито учат
Снимка: БГНЕС

2373

Непрекъснато отчитаме над 100 000 млади хора, които нито учат, нито работят. Във времето са стигали до 180 000, а в момента са 124 000 души. Това отбеляза Деница Сачева, депутат от ГЕРБ-СДС и председател на парламентарната Комисия по труда, социалната и демографската политика, предаде БТА. Тя участва в откриването на форума „Политики и инициативи за младежка заетост в България: предизвикателства и посоки“, организиран от Центъра за изследване на демокрацията.

Сачева е на мнение, че не е изследвано достатъчно какви са причините за тези данни. „Изключително важно е да разберем какви са причините за това. Дали се коренят в ниското образование, неграмотността, дали са свързани с това, че нямат нужните умения, които работодателите търсят. Дали са в съвременните форми на труд и заетост, които не са регламентирани законодателно и оттам една значителна част от младите хора не са видими за държавната статистика. Недоверието на младите към институциите или има и други причини, които не можем да видим“, коментира Сачева.

Снимка: iStock

По думите ѝ темата за младите хора, които нито учат, нито работят, е тема, която се повдига периодично в публичното пространство, но все не успява да стане център на политическите решения и не влиза в политическия дневен ред.

Младите хора на възраст 25-29 г., които нито работят, нито учат или се обучават (25+ NEETs), са често пренебрегвана група в социалната политика на България. Това поколение започна своя професионален път непосредствено след икономическата криза през 2008 г. Изправени пред неяснота и несигурност по отношение на работата и социалното си благополучие, тези хора много по-често са икономически неактивни или заемат несигурни работни места, отбелязват организаторите на форума от Центъра за изследване на демокрацията.

ОЩЕ: Едва 7% от младите хора у нас работят, докато учат

Според Александър Герганов, директор на Социологическата програма в Центъра за изследване на демокрацията са налице пропуски в кариерното ориентиране на младите хора в България и е нарушена връзката между образованието и пазара на труда.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

България четвърта в ЕС по дял на младите хора, които нито работят, нито учат

Защо младите, които вярват, че ще забогатеят само от висока заплата, грешат?

Колко хора в България са извън пазара на труда?

Делът на хората, които нито работят, нито учат в България е под средния за ЕС

680 000 българи в активна възраст нито работят, нито учат

България е в топ 5 на ЕС по брой млади хора, които не учат и не работят

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички