Едва 7% от младите хора у нас работят, докато учат


Едва 7% от младите хора у нас работят, докато учат
Снимка: iStock

2095

Делът на младите хора в България, които работят, докато учат, възлиза на едва 7.2% или повече от три пъти под средното ниво за Европейския съюз, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат за 2022 година. Това означава, че според данните близо 93% от учащите младежи у нас са извън работната сила.

Като цяло 72% от младите европейци на възраст между 15 и 29 години, остават извън работната сила, докато 25% работят, докато учат, а 3% биват определяни като безработни, което означава, че търсят работа.

България се нарежда на четвърто място в ЕС по най-нисък дял на младите хора, които работят, докато учат, като с по-ниско ниво се отчита единствено в Унгария (5.8%), Словакия (5.2%) и Румъния (2.3%). Гърция и Италия са плътно пред България с дял от съответно 6.3% и 7.4%. Гърция се подрежда пред България, тъй като към нейния резултат се добавя дела на безработните младежи, тоест тези които търсят работа, като по този начин делът се качва до 8%. Статистиката не предоставя данни за безработните младежи у нас, които търсят работа.

Трябва да се отбележи, че статистиката няма как да отрази работещите младежи у нас без трудов договор - нещо, което не е рядко срещана практика.

Най-висок дял на младежите, които работят, докато учат се отчита в Нидерландия – цели 73.1%. Челната тройка се допълва от Дания (52%) и Германия (44.6%). Финландия измества Германия от челните три позиции, ако към дела на работещите и учещи младежи в страната (42.3%) се добавят и тези, които търсят работа (7.1%). Комбинираният резултат за Германия е 46.7%.

Делът на хората, които нито работят, нито учат в България е под средния за ЕС

Най-високият дял на младите хора, които учат и търсят работа се отчита в Швеция (13%), Финландия (7.1%), и Нидерландия (6.3%). Което означава, че цели 79.5% от учещите младежи в Нидерландия работят или търсят работа.

Най-нисък дял на учещите младежи, които търсят работа, се наблюдава в Унгария, Чехия, Румъния, Хърватия, Полша и Литва – дял под 1% във всяка от страните.

България четвърта в ЕС по дял на младите хора, които нито работят, нито учат

Къде в Европа младите хора живеят най-дълго с родителите си?

България в топ 10 по най-ниска безработица в ЕС

Всеки втори германец: По-добре на социални помощи, отколкото работа на минимална заплата

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички