Бойко Борисов е задържан за изнудване, ще преспи в ареста


Бойко Борисов е задържан за изнудване, ще преспи в ареста
Снимка: Правителствена пресслужба

7804

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е арестуван по сигнал за изнудване, подаден от гражданско движение "Боец". Това обяви пред БНТ адвокатът му Менко Менков. Бившият премиер е на разпит в ГД "Национална полиция" и ще остане там тази нощ. Черен джип кара Борисов към следствения арест

Борисов е задържан заради медийни публикации, събирани в последните години, като по част от тях вече са правени проверки, обясни Менков. Образувано е досъдебно производство, по което е разпитан като свидетел и настоящият премиер Кирил Петков. Според адвоката не е ясно срещу кого е изнудването, кога се е случило и в какво точно се изразява.

Засега няма повдигнати обвинения срещу Бойко Борисов – той е задържан след обиск в дома му, извършен без съдебно разрешение. "Няма и не може да има повдигнато обвинение. Прокуратурата е разбрала за случващото се от медиите. По българския закон обвинение може да се повдигне само с писменото съгласие от прокурор", обясни Менков.

Претърсването в къщата на Борисов в Банкя е извършено в условия на "неотложност" и сега съдът трябва да прецени дали има основание за това. Проверката на разследващите органи е продължила 3 месеца и според юриста нямало причина за неотложното задържане. Борисов е задържан в дома си, не пускат никой при него

Сигналът срещу Борисов е подаден на 10 декември по разпечатка от медиите. "Този сигнал беше депозиран до вътрешния министър тогава, извършена е проверка, която не е докладвана до прокуратурата", подчерта адвокат Менков. И допълни, че първото и единствено действие по разследването, извършено до момента, е разпит на министър-председателя Кирил Петков. "Борисов не е разпитан сега, няма как да бъде, защото няма дори разследващ полицай", посочи адвокатът.

По думите му инспектор от "Националната полиция" е издал заповедта за 24-часово задържане. "Можем да я обжалваме в 7-дневен срок пред Административния съд и ще го направим", категоричен беше Менков.

Очаква се да бъде задържана и пиарката на ГЕРБ и дългогодишна пиарка на самия Борисов Севделина Арнаудова, но все още тече претърсването в дома ѝ. "Не сме арестувани. Има само претърсване и изземване, търсят документи, свързани с евентуална връзка между Васил Божков, Бойко Борисов и Владислав Горанов.", заяви малко по-рано Арнаудова пред Клуб Z.

Менко Менков беше категоричен, че Европейската прокуратура няма нищо общо с разследването и то изобщо не е свързано с европейски средства. "Вероятно министър-председателят вчера при срещата си с г-жа Кьовеши, е казал, че ще последват някакви арести, защото нещо трябва да се прави. Но Европейската прокуратура и европейски делегирани прокурори не участват в това разследване и не става въпрос за никакви евросредства", посочи адвокатът.

Менков каза, че няма информация дали и Менда Стоянова е задържана.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички