БВП на България е с най-голям ръст от 1995 г., МВФ идва на посещение у нас


БВП на България е с най-голям ръст от 1995 г., МВФ идва на посещение у нас
Снимка: iStock

4754

Инфлацията за октомври в България за първи път се понижава след близо 2 години непрестанен ръст. Това е първа и малка победа, има още много какво да се направи в тази посока, заяви служебният министър на икономиката Никола Стоянов на Четвъртия национален научен форум "Бизнесът в 21-ви век". 

През октомври 2022 г. месечната инфлация в България е 0,9% спрямо предходния месец, а годишната, спрямо октомври 2021 г., е 17,6%, обяви преди дни НСИ. Това е първият спад на годишната инфлация от януари 2021 г., когато показателят падна до -0,6% спрямо 0,1% през декември 2020 г. За първи път от 20 месеца: Българската инфлация се забавя

"Макропоказателите ни днес достигат исторически върхове", подчерта министърът. По думите му за 2021 г. в процентно изражение ръстът на БВП след пандемията е най-високият от 1995 г., сериозен е и ръстът на износа, а България е сред първите 5 страни в ЕС по ръст на експорта. Освен това безработицата запазва исторически ниски равнища в кризата, пише БТА. Министърът заяви, че през 2021 г. чуждестранните инвестиции у нас са на стойност малко над 1,2 млрд. евро.

Междувременно старшият регионален представител за Централна, Източна и Югоизточна Европа на МВФ, Джеф Готлиб, обяви, че скоро финансовата институция ще посети България, за да оцени макроикономическото развитие на страната. "Имам удоволствието да съобщя, че посещение на служители на МВФ, начело с Жан-Франсоа Дофин, ще се състои в София в периода 30 ноември – 6 декември 2022 г.", посочи той.

По думите му по време на посещението служителите на МВФ освен че ще оценят макроикономическото развитие на България, ще актуализират прогнозите на МВФ за нея. Фокусът на дискусиите ще включва последиците от войната в Украйна и подходящите фискални и енергийни политики за запазване на макроикономическата стабилност. МВФ препоръчва прогресивен данък върху доходите в България

Екипът ще се срещне с представители на МФ, БНБ и други държавни институции, също и с такива на частния сектор и неправителствени организации.

МВФ е международна организация, която цели да осигури стабилността на международната парична система. Тя насърчава световното парично сътрудничество, улеснява международната търговия, създава условия за висока заетост и устойчив икономически растеж, спомага за намаляване на бедността в световен мащаб. Към май 2022 г. в МВФ членуват 190 държави.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кристалина Георгиева: Приемането на еврото е логична стъпка за България

Икономиката навлиза в тежък период, заплашва ни стагфлация

МВФ: Войната в Украйна ще удари световната икономика

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички