БВП на Япония се е понижил с повече от първоначалните прогнози през третото тримесечие


БВП на Япония се е понижил с повече от първоначалните прогнози през третото тримесечие
Снимка: iStock

1334

Икономиката на Япония регистрира спад по-бързо от първоначалните оценки през третото тримесечие, показват ревизирани данни, тъй като домакинствата са изправени пред нарастващи трудности, които усложняват усилията на централната банка да преустанови своята гъвкава парична политика, предава CNBC.

Потребителските и бизнес разходи се свиха, което намали брутния вътрешен продукт през третото тримесечие. Според отделни данни реалните заплати и разходите на домакинствата продължават да спадат през октомври, тъй като продължителната инфлация обезсърчава купувачите.

„Слабото лично потребление вероятно ще продължи в обозримо бъдеще, тъй като реалният разполагаем доход вероятно ще продължи да спада, което се разглежда като фактор за бавното потребление“, казва Кота Сузуки, икономист в Daiwa Securities.

Икономиката на Япония се е свила с 2,9% на годишно осреднена база през юли-септември, показват нови правителствени данни. Първоначалните изчисления показваха понижение от 2,1%.

Капиталовите инвестиции – друг ключов измерител на вътрешното търсене, са се понижили с 0,4%, спрямо по-ранните данни за спад от 0,6% и средната пазарна прогноза за спад от 0,5%.

Снимка: iStock

Частното потребление, което съставлява над половината от БВП, е спаднало с 0,2%, а не с 0,04%, както беше обявно първоначално, след като покачващите се цени на стоките за ежедневието са повлияли на настроението на домакинствата.

Външното търсене се сви с 0,1 пр.п. от реалния БВП, в съответствие с предварителните данни, тъй като вносът на услуги надхвърли износа на автомобили.

Отделни данни показват, че коригираните спрямо инфлацията реални заплати са спаднали с 2,3% на годишна база през октомври, отбелязвайки 19-и пореден месец на спад, макар и по-бавен от 2,9% за септември, според японското министерството на труда.

Въпреки че номиналните заплати се увеличиха с 1,5%, инфлацията от над 3% заличи ръста на заплатите в реално изражение, разглеждан като показател за покупателната способност на потребителите. При стагнация на доходите разходите на домакинствата са намалели с 2,5% през октомври спрямо година по-рано, като спадат 8 месеца подред, сочат данни на министерството на вътрешните работи.

Централната банка на Япония подчерта, че трябва да поддържа изключително ниски лихвени проценти, докато не се появи устойчива инфлация от 2%, заедно с повишаване на заплатите. „Прогнозата за заплатите през следващата година ще бъде от решаващо значение за определяне дали цените са на правилния път“, заяви управителят на Bank of Japan Кадзуо Уеда.

Снимка: CNBC

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Япония ще похарчи над 112 млрд. долара за мерки, за да смекчи негативния ефект от инфлацията

Япония може да изгуби позицията си на трета икономика в света

Преходът от евтина работна ръка към индустриални услуги: Как Китай, Индия и Япония привличат инвестиции?

 

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички