БВП на САЩ се е сви с 1,5% през първото тримесечие на 2022 г.


БВП на САЩ се е сви с 1,5% през първото тримесечие на 2022 г.
Снимка: iStock

3998

Икономиката на САЩ се е свила с 1,5% през първото тримесечие на 2022 г., въпреки че потребителите и бизнеса са продължили да харчат със солидните темпове. Това обяви американският кабинет, който леко понижи оценката на растежа през периода спрямо предишната си прогноза, съобщи AFP. Скоро доларът и еврото ще се изравнят?

Спадът на брутния вътрешен продукт на САЩ за първите три месеца вероятно не е сигнал за началото на рецесия в икономиката. Свиването стана отчасти заради по-голямата разлика в търговското салдо: американците харчат повече за внос, отколкото други страни за произведената в САЩ продукция.

За по-ниски стойности свидетелства и по-бавното попълване на стоковите наличности в магазини и складове, които през предишното тримесечие натрупаха запаси за сезона на празничното пазаруване в края на 2021 г. Бързото поскъпване на долара е риск за световната икономика

Според експерти най-голямата световна икономика през настоящото тримесечие (април - юни) вероятно вече е възобновила растежа си.

Американското министерството на търговията изчислява, че икономиката се е свила с 1,5% от януари до март 2022 г. Данните са преразгледани спрямо първоначалната оценка за свиване с 1,4%, която беше публикувана миналия месец. Това беше очакван първи спад на американския БВП от второто тримесечие на 2020 г. и последва силен ръст от 6,9%, регистриран през последните три месеца на 2021 г.

Високата инфлация остава проблем за американската икономика, причинявайки ѝ сериозни затруднения на домакинствата с по-ниски доходи. Макар много служители в САЩ да получават значителни увеличения на заплатите, те не достигат равнището на инфлацията. През април потребителските цени скочиха с 8,3% спрямо същия месец през 2021 г. Инфлацията в САЩ - близо до 41-годишен връх

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кой е най-големият риск за световната финансова система според Фед?

Фед на САЩ повиши основната американска лихва с 50 базисни пункта

Федералният резерв на САЩ повиши основната американска лихва

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички